ДУМКИ

Олексій Полтораков : Українська ініціатива про громадянство тяжіє до формули «на їх хитрість ми відповімо нашою дурістю»

22-05-2020 13:05

0

Олексій Полтораков

політичний соціолог

Закон про громадянство на цьому тижні був несподівано знято з порядку денного Верховної Ради. Політичний соціолог Олексій Полтораков висловив виданню «Коментарі» думку, чому це сталося

"Українські "новели" законодавства про громадянство варто розглянути, в тому числі, в непрямій прив'язці до недавніх ініціатив Кремля щодо спрощення надання громадянства Росії певним категоріям горезвісного "російського світу".

У певному сенсі українська ініціатива є варіантом "асиметричної відповіді" на чергову проблемну ініціативу Кремля. Однак, на жаль, вона в черговий раз тяжіє до формули "на їх хитрість ми відповімо нашою дурістю". Дійсно, пропоновані зміни в українське законодавство про громадянство містять в собі цілий набір більш ніж проблемних моментів, які залишилися "за дужками" красиво презентованої ініціативи.

Насамперед, варто вказати на ідею "позбавлення громадянства" (за злочини проти національної безпеки) – яка явно суперечить відповідній нормі Конституції, яка забороняє це робити. А тим самим визріває ситуація, в якій не факт що зможе нормально розібратися навіть Конституційний Суд.

Крім того, обмеження для т. зв. "біпатридів" (тобто тих, хто має, крім українського, ще й яке-небудь громадянство – від російського до, скажімо, угорського) у занятті посад державних і/або виборчих постів – теж вкрай неоднозначно з адміністративно-правової точки зору як потенційно дискримінаційна, що порушує рівність громадян та їх прав. Хоча з соціально-правової точки зору - саме ця проблема є резонним і затребуваним соціально-політично пунктом. І, дійсно, в цьому сегменті потрібно шукати оптимальні варіанти.

У будь-якому разі, прийняття анонсованих поправок в законодавство про громадянство може стати фактором, що додатково ускладнює соціально-політичну ситуацію. А особливо – напередодні запланованих на осінь місцевих виборів, причому не тільки на проблемному сході України, але і на аж ніяк не безпроблемному її заході".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!