ДУМКИ

Олексій Голобуцький : Влада балансує між страхом отримати новий спалах карантину – і соціальний спалах через якийсь час

22-05-2020 19:05

0

Олексій Голобуцький

заступник директора Агентства моделювання ситуацій, політтехнолог

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій, політтехнолог Олексій Голобуцький оцінив для видання «Коментарі» рішення уряду України про продовження карантину до 22 червня з пом'якшенням деяких обмежень

"Наша влада копіює європейський досвід. Забуваючи при цьому, що ми не можемо собі дозволити багатьох заходів, які собі дозволяють більш успішні країни.

Логічно, що Кабмін продовжує карантинні заходи загального характеру – з послабленням в приватних моментах (відкриття ресторанів, спортзалів тощо). Виходу немає. Економіка з цим карантином в такому місці знаходиться, що...

Влада балансує між страхом отримати новий спалах карантину – і соціальний спалах через якийсь час.

При цьому, безумовно, нашому народу треба вбивати в голову, що захисні маски та інші запобіжні заходи повинні бути з нами не просто до кінця карантину, а і до кінця року, а то і далі. На жаль, але все, що відбувається – досить довге "тимчасове явище".

Всі мінуси ми бачимо зараз – стрімке зростання безробіття, провали зі збором податків, занепад економіки.

Так, у нас низька смертність порівняно з розвиненими країнами. Але чим вона обумовлена – поки важко сказати. Зате можна точно говорити, що ми не бачимо чіткої картини – наскільки карантинні заходи врятували людей, а наскільки – угробили економіку.

Я на даний момент вважають неуспішним те, що не було стратегії – як вводити карантин, як його продовжувати. Немає її і зараз стосовно того, як з карантину виходити. Якась рвана стратегія, яку ми копіюємо, мавпуємо з різних країн, забуваючи, що у нас - своя специфіка.

Головний провал влади – несправедливість по відношенню до різних гравців економіки. Працює "Епіцентр" та інші – при забороні працювати аналогічним видам бізнесу – все це вбиває довіру до влади. А без довіри карантинні заходи працюють зовсім не так, як мали б".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!