ДУМКИ

Андрій Мішин : Дистанційна система голосування створить величезне поле для маніпуляцій і фальсифікацій для боязких і брехливих політиків

25-05-2020 11:05

0

Андрій Мішин

політолог

Президент Російської Федерації Володимир Путін підписав закон про можливості дистанційного голосування на виборах і референдумах всіх рівнів. Політолог Андрій Мішин висловив виданню «Коментарі» думку про це рішення російської влади, а також пояснив, до чого такого роду голосування може призвести в Україні

"Падіння рейтингів влади в умовах інфодемії змусило Кремль реалізувати старі проекти, що пройшли обкатку в різних регіонах, насамперед – скандальні експерименти в 2019 -2020 років в Москві, Московській області, Приморському краї... Велика частина електронних протоколів мала тоді явні ознаки підробки. А от проблему голосів нових біпатридів (подвійних громадян) з невизнаних республік Донбасу, Південної Осетії і Абхазії російське керівництво для себе вирішило.

Слід зазначити, що сьогодні в світі не існує технологій, які б могли зі стовідсотковою гарантією забезпечити прозорість електронних виборів і голосування поштою. А ось поле маніпуляцій і фальсифікацій для боязких і брехливих політиків – величезне. Як у Росії, так і в Україні.

Для Києва дуже показова скандальна ситуація з додатком "Дія". При цьому інсайдери в партії "Слуга народу", Офісі президента України, Міністерстві цифрової трансформації повідомляють про ініціативи з організації поштового голосування та впровадження електронного голосування на місцевих виборах восени 2020 року. Це вирішує проблему з "блакитним електоратом" (асоціальними жителями з бідних кварталів), заробітчанами, переміщеними жителями Донбасу.

Думаю, політтехнологи і "наглядачі за округами" (від влади, опозиції, і "незалежні") будуть пропонувати кандидатам "пакетне рішення", достатнє для перемоги. На місцевих виборах пакет в 3000 голосів цілком може вирішити результат голосування.

Таким чином, прогресивна електронна та дистанційна система голосування в умовах декларованої безвідповідальності влади (заяви Зе-команди про "право на помилку", "зашквари як іншу сторону демократії") не дає ніяких гарантій чесності".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!