ДУМКИ

Олександр Курбан : Росія вбиває Донбас, але й до української влади є питання

26-05-2020 13:05

1

Олександр Курбан

політтехнолог

У Донецькій області розпочато кримінальне провадження за фактом порушення Росією законів і звичаїв війни на тимчасово окупованій території Донбасу. Відзначається, що через збройну агресію РФ, починаючи з квітня 2014 року, порушено екологічну рівновагу в регіоні. Раніше було відкрито кримінальне провадження за фактом примусової націоналізації підприємств на окупованій території Донецької області. Політтехнолог Олександр Курбан прокоментував ситуацію порталу «Коментарі»

"Донецька обласна прокуратура відкрила кримінальну справу за фактом погіршення екологічної ситуації у Донбасі, що стало наслідком дій російських окупаційних властей в ОРДЛО. Мова йде про підземні та наземні стоки, які внаслідок закриття цілого ряду шахт та промислових підприємств потрапляють у р. Сіверський Донець та Азовське море. В результаті, близько 5 млн осіб, що проживають на південному сході України опинилися під загрозою впливу радіоактивних відходів та хімічно небезпечних речовин.

Ця ситуація підпадає під дію статей 35, 54 і 55 "Конвенції про захист цивільного населення під час війни" від 12.08.1945 (Протокол 1).

Власне, сенсації як такої немає. Про це вже давно говорять експерти. Цього очікували.

Екологічна ситуація на окупованій території, є частиною того, що на Заході називають "гуманітарною катастрофою в окремих районах Донецької та Луганської областей". Разом з нестачею продуктів харчування, військовою загрозою, обмеженням громадських прав і інших характерних рис окупації, Росія завдала ще й непоправної шкоди місцевій природі. І наслідки цієї шкоди будуть позначатися найближчі десятиліття.

Знаючи гібридну тактику Кремля, його вміння перевертати факти і ситуацію з точністю до навпаки, найближчим часом можна очікувати активізації російських атак проти України в міжнародних інстанціях. Зокрема, слід очікувати дзеркальних судових позовів і претензій у профільні міжнародні організації з зазначенням відповідальності української влади за забруднення навколишнього середовища на Донбасі.

У російських ЗМІ такі звинувачення вже давно мають місце. Зокрема, кремлівські та підконтрольні їм ЗМІ в ЛДНР, посилаючись на міфічні знімки з космосу, стверджують, що "київська хунта" систематично вирубує ліси в Донбасі, що призводить до погіршення екології. Такі новини можна часто зустріти на стрічках "Федерального агентства новин", "Інформбюро ДНР", "Армії народного визволення". Також активно просувається теза про те, що ВСУ своїми обстрілами місцевих промислових підприємств сприяють забрудненню ґрунтів та підземних вод. У продовженні теми використання української армією зброї масового ураження, йдуть звинувачення у використанні хімічної зброї проти мирного населення "ЛНР" і "ДНР".

Оцінюючи дану ситуацію, виникає два питання. До нинішньої української влади – коли будуть подані наші позови на Заході? А до минулої влади, скоріше риторичне питання – чому такі позови не були подані ще в 2015-2016 роках, коли, власне екологічні проблеми вперше дали про себе знати?"



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!