ДУМКИ

Олена Рихальска : Виходячи з карантину, налаштуйтеся на позитив

26-05-2020 17:05

0

Олена Рихальска

засновник Соціально-психологічного центру "Розвиток", психолог-консультант в ряді телепроектів

Кабмін України дозволив роботу дитсадків. Відкриті поки не всі і не скрізь. А працювати доведеться за новими нормами. Кандидат психологічних наук, психотерапевт, засновник Соціально-психологічного центру "Розвиток" Олена Рихальська висловила виданню «Коментарі» думку, що особливо складно в цій ситуації доведеться вихователям

"Безумовно, буде соціальна переадаптація. Але всі вже настільки хочуть в ці садки! Особливо важко доведеться вихователям. На них перейде більш активна форма гіперактивності дітей, очікувань батьків.

Люди, з якими я спілкувалася з інших питань під час карантину, практично завжди зізнавалися, як важко з ранку до ночі бігати-стрибати, підтримувати активність дитини. Щось постійно розповідати, показувати. Карантин чітко показав батькам, наскільки потрібно поважати працю вихователів, вчителів, які багато енергії вкладають у наших дітей.

Тому я й наголошую, що адаптація потрібна буде вихователям, вчителям початкових класів. На них прийдеться багато навантаження. А батьки просто видохнуть: "Слава богу! Дітки – у садочок-школу!" Самі ж діти із задоволенням прийдуть в соціум.

Сподіваюся, що педагоги скучили за дітками. Що спільне бажання (в одних – працювати, а інших – прийти в садок, школу), вирівняє навантаження.

Ще раз підкреслюю, саме дорослим потрібно морально підготуватися до переадаптаціі. Ми відповідаємо за емоційний стан – свій і дітей, а не вони – за наш. Місяць-два піде на період переадаптаціі. Не можна зриватися, не потрібно сваритися на якісь "відхилення від правил". Будьте спокійніше, позитивніше.

Так, ми виходимо в новий світ з певними підозрами, острахом, з багажем накопичених негативних емоцій. Їх не треба тримати в собі. Але і ні в якому разі не потрібно проектувати на інших. Перебивайте все позитивом.

Ми вийшли з карантину не в зиму, а в прекрасний час – кінець весни, початок літа. Потрібно більше посміхатися, радіти квітам, сонцю, ясному небу (дощі і похолодання – таке ж тимчасове явище, як карантин). Звертайте увагу – і свою, і дитини – на щось позитивне. Подаруйте дитині нову іграшку, купіть обновку... Вам і самим від цього стане світліше-радісніше".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!