ДУМКИ

Андрій Ярмак : В Україні серйозно постраждали ягоди і кісточкові фрукти

27-05-2020 11:05

0

Андрій Ярмак

Економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак розповів виданню «Коментарі», як несприятлива погода, з якою Україна зіткнулася в кінці минулого і протягом цього року, а також пандемія коронавіруса та карантинні заходи позначаться на врожаї і цінах

"Карантинні заходи не позначаться на врожаї. Для пшениці карантину не було – тільки для людей:).

А ось пандемія коронавіруса, і, як наслідок, падіння цін на нафту і газ, а також падіння реальних доходів населення світу – ще як позначаться.

Якщо коротко, то агросектор постраждає від коронакризиса менше інших секторів, але всередині нього будуть більш постраждалі сегменти і менш постраждалі.

Наприклад, кукурудза може постраждати, а пшениця – виграти. Але все ще може змінитися для України, так як багато чого залежить від внутрішніх факторів, зокрема курсу валюти, макроекономічної стабільності, роботи фінансової системи і тому подібного...

Тепер про погоду.

Посушлива зима, численні заморозки навесні – це все, звичайно, негативно позначилося на агро. Знову-таки, сектори різні, тому вплив – різний.

Постраждали найбільше посіви озимих культур. Пшениця була із-за посухи настільки слабкою, що навіть заморозки її пошкоджували навесні, хоча зазвичай для неї це не проблема.

Холодний травень – це теж негатив, хоча запаси вологи він дозволив відновити. Але поширюються хвороби на площах сільгосп культур.

Вимерзли відсотків на 50 кісточкові фрукти після трьох хвиль заморозків навесні. Черешня рання постраждала найбільше. Втратили ми також багато ягід – з тієї ж причини. Тому врожай ягідних культур буде нижче. Яблук очікуємо більше, але ще зарано однозначно прогнозувати.

Холодна весна відсуває початок сезону ягід, що також не дуже добре, так як звужуються можливості реалізації.

Ціни зараз на плодові і ягідні культури вище. Найімовірніше, така тенденція збережеться.

Овочів очікуємо більше, а ціни нижчі.

Пшениця буде дорожче, а кукурудза дешевше.

Хоча, багато чого залежить від макроекономіки

Ну і – сезон тільки починається, погода може внести корективи".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!