ДУМКИ

Валентин Якушик : Заява колишніх послів США в Україні щодо записів Байдена-Порошенко є багатозначним симптомом

27-05-2020 13:05

0

Валентин Якушик

доктор політичних наук, політичний експерт

Сім колишніх послів США в Україні опублікували спільну заяву у зв'язку з оприлюдненими записами розмов віце-президента США Джозефа Байдена з президентом України Петром Порошенком зразка 2016 року. Доктор політичних наук, професор Валентин Якушик висловив виданню «Коментарі» думку щодо цієї реакції послів на так звані «плівки Деркача»

"Та "перехідна" ситуація у світі, що склалася в даний час, все більше починає нагадувати стан справ у 1988-1989 роках у СРСР та Східній Європі. Тепер вже в США – центрі Глобального Заходу – з'явився колективний аналог Ніни Андрєєвої (радянського "народного консерватора", прихильника традиційних політичних практик), що гучно заявляє: "Не можу поступатися принципами!".

26 травня 2020 року сім з девятьох колишніх послів США в Україні опублікували свою спільну заяву у зв'язку з оприлюдненими записами вкрай сумнівних за своєю природою бесід віце-президента США Джозефа Байдена з "підопічним йому" президентом України Петром Порошенком. У популярному роз'ясненні для української аудиторії на одному з сайтів дається переклад важливої цитати з цієї "дивної" (але цілком логічною в рамках стратегії демократів-глобалістів) петиції відставних послів: "Нас вражають спроби втягнути Україну у внутрішні політичні процеси в Америці в контексті майбутніх виборів президента США в 2020 році. Ці зусилля сприяють помилковому і токсичного нарративу, для якого не має підстави в реальності американсько-українських відносин, щоб послабити відносини між США та Україною і внести розкол між двома країнами. Це не відповідає інтересам жодної з країн".

Отже, під сумнів не ставиться сам факт цих "рутинних" телефонних розмов вищих посадових осіб двох країн. Але нікого не повинно цікавити, чи поводив себе лідер України як підлеглий особисто інтересам Байдена, і чи може Україна претендувати на те, щоб вважатися суверенною державою!

Ми маємо справу з багатозначним симптомом. Квазінедержавні структури, що об'єднують представників традиційного вашингтонського істеблішменту, активно виступають проти будь-яких розслідувань, які підривають основи широко поширеною політики створення маріонеткових режимів і використання в управлінні ними витончених корупційних механізмів. Актуалізація проголошених Дональдом Трампом завдань "осушення і розчищення вашингтонського болота" ("Drain the Swamp!"), мабуть, поки що відкладається до листопадових виборів в США. І хоча кажуть, що не можна подолати прірву в два стрибки, але можна спільно побудувати поетапну тактику виходу з глибокої моральної та інституційної кризи в багатьох країнах, включаючи Україну, і в світі в цілому".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!