ДУМКИ

Віктор Савінов : Трамп vs Twitter – все може закінчитися як різким зростанням рейтингу, так і його падінням

28-05-2020 08:05

0

Віктор Савінов

директор Міжнародного інституту політичної філософії

Президент США Дональд Трамп пригрозив закриттям соціальних мереж після того, як Twitter позначив ряд його твітів знаком попередження про можливу недостовірну інформацію. Директор Інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов проаналізував ситуацію для порталу «Коментарі»

"Альберт Эйнштейн говорив, що наступний великий прорив людство зробить вже в 21 столітті. Це буде прорив в області філософії структуралізму.

Справа в тому, що сучасна швидкість поширення інформації кардинально змінює соціальну структуру суспільства. Ми бачимо нові, які раніше навіть не розглядалися людством, проблеми в соціології, культурології, юриспуденції, журналістиці, політології. Якщо раніше для нас не існувало віртуального світу, то поступово він сформувався як щось, що існує паралельно світу реального. А коли межа між цими світами стала розмита (юрособа – реальність чи віртуальність, газета – медіаресурс або колективний аватар соцмереж?), відбувається змішування реального, віртуального і соціального. Це вимагає зміни всієї структури суспільства, включаючи правові норми.

Сучасне право регулює реальність. Між тим, все більше людей починає жити у віртуальному світі (особливо на тлі карантину, коли ми від дисциплінарного суспільства частково переходимо до суспільства контролю). При цьому соціальні і правові інститути ще не сформулювали закони структури, яка вже існує в реальності.

Філософія підказує, що будь-яка структура формує емерджентні елементи, які виникають в результаті роботи самої структури. Зараз немає структурно-емерджентного елемента, який би дозволив правознавцям визначити – прав Трамп чи ні.

Цей випадок показує, наскільки глибоко опрацьована політологічна й соціологічна тематика в команді Трампа. Останні його дії показують, що все вищесказане президент США знає і розуміє, діючи в тій площині, яку поки чітко не регулює ні право, ні соціологія.

Важко сказати, чим все може закінчитися – чи різким зростанням її рейтингу, чи його падінням. Наука поки не може дати відповідь – позитивно або негативно дана ситуація позначиться на рейтингах Трампа. Адже все знаходиться на кордоні віртуального і реального світів, який поки повністю не визначен сучасними гуманітарними науками".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!