ДУМКИ

Марія Красненко : Ініціатива Кабміну щодо перетинання лінії розмежування недоречна в умовах адаптивного карантину

28-05-2020 13:05

0

Марія Красненко

правозахисник, юрист Громадського холдингу "Група впливу"

Правозахисник, юрист Громадського холдингу "Група впливу" Марія Красненко проаналізувала для видання «Коментарі» рішення уряду ввести автоматизований обмін інформацією між Мінсоцполітики та Держприкордонслужбою для отримання відомостей про громадян України, які перетинали державний кордон або в'їжджали на тимчасово окуповані території (виїжджали звідти)

"Таку ініціативу не можна оцінювати як позитивну чи навіть доречну за поточних умов. В умовах адаптивного карантинного періоду та не здійснення пропуску через лінію зіткнення, громадяни очікують чіткості щодо можливості в’ізду на підконтрольну територію України (часу відкриття, порядку, проходження/не проходження обсервації, іншого) та доступу до послуг.

Другий момент полягає в тому, що наразі виплати продовжуються автоматично, а довідка з підстав перебування на тимчасово окупованій території скасованою бути не може. Тому такі дії можуть оцінюватись як дії, що будуть застосовними при відновленні перетину та звернення особами за своїми нарахованиии виплатами.

В свою чергу, Кабінет міністрів України не може на своєму рівні приймати такі рішення, оскільки чинне законодавство України, саме на рівні Законів як вищих нормативних актів визначає порядок і умови обміну персональними даними. В зв’язку з цим, слід нагадати про рішення судів щодо подібних ініціатив Міністерства фінансів України.

Єдиний можливий сценарій доцільності таких заходів, що буде визначено Законом, є розділення виплат пенсії від довідки внутрішньо переміщеної особи – та здійснення виплати пенсії жителям тимчасово окупованих територій. Повторюсь, саме жителям! Однак навіть за таких умов це має бути чітко визначено та бути доцільним відповідно до процедур".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!