ДУМКИ

Наталія Землянська : Українська влада впроваджує повний пакет рабовласника

28-05-2020 15:05

0

Наталія Землянська

голова Всеукраїнської профспілки виробничників і підприємців

Парламентський комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону № 2681 про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок). Голова Всеукраїнської профспілки виробничників і підприємців Наталія Землянська висловила виданню «Коментарі» думку, що влада веде цілеспрямований наступ на права трудящих

"За кілька днів до засідання профільного комітету, який очолює Галина Третякова, петиція з вимогою не розглядати даний законопроект набрала 25 000 голосів. Подивимося, наскільки працює у нас народовладдя, яке обіцяв президент.

Все, що пропонується в цьому законопроекті щодо профспілок – вбивчо. Якщо провести аналогію між профспілками і вівчаркою, яка стоїть на охороні прав трудящих, то цим законопроектом у неї виривають всі зуби, кігті, забирають миску і будку – і тепер захищай. А ще і голосові зв'язки підрізати, щоб "не гавкали".

Аналіз законопроекту і представниками Головного науково-експертного управління (ГНЕУ) Апарату Верховної Ради, і Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок – показав, що він передбачає істотне обмеження прав і гарантій діяльності профспілок. Якщо його прийняти, буде порушено не тільки величезну кількість положень Конституції України, але й ратифіковані нашою країною фундаментальні Конвенцій Міжнародної організації праці, а також безліч інших міжнародних пактів, угод і конвенцій. Фактично, мова йде про спробу зробити профспілки "ручними", взяти їх під повний контроль держави, значно звузити існуючі права та свободи.

Роботодавець отримає право незаконно звільнити працівника, не платити борги по зарплаті – і так далі. Повний пакет рабовласника.

Нагадаю, що у зв'язу з пандемією коронавіруса у нас 500 тисяч безробітних на обліку у фонді зайнятості. При цьому ще до пандемії борги перед працівниками склали понад 3 млрд грн. А Галина Третякова пропонує заборонити профспілкам отримувати інформацію про гроші на рахунках підприємства. Зараз, користуючись цим правом, можна дізнатися про фінансовий стан підприємства. І в більшості випадків виявляється, що гроші є. І це давало право вимагати зарплату.

Також можна було звільнити керівника, який порушує соціальні права трудящих. Тепер цього права нас хочуть позбавити. Як і доступу до оздоровлення – адже держава намагається "віджати" профспілкові оздоровниці...

Люди, які не матимуть законного права захистити свої інтереси через профспілки, почнуть просто бунтувати. Невже цього хочуть ті, хто просуває антипрофспілкові, антисоціальні норми?

Я розумію, нашим правителям не подобається, що згідно з чинним законодавством, всі закони, які стосуються трудової сфері, потрібно узгоджувати з профспілками. А ми ж в'їдливі, знаємо, які норми міжнародного права порушують ті чи інші "пропозиції". Як було з міловановськім Трудовим кодексом, якому, на щастя, не дали хід.

Не дамо і зараз зробити профспілки ручними, а трудящих – безправними".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!