ДУМКИ

Валерій Димов : Почавши війну з соціальними мережами, Трамп міг надихнутися прикладом Росії і Китаю

29-05-2020 13:05

0

Валерій Димов

керівник Центру суспільно-інформаційних технологій “Форум”

Президент США Дональд Трамп після конфлікту з Twitter підписав спеціальний указ про регулювання соціальних мереж. Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій «Форум», політичний експерт Валерій Димов оцінив для видання «Коментарі» це рішення

"Незважаючи на те, що імпічмент Трамп був провалений, ситуація, яка сталася в 2016 році і оцінювалася як втручання РФ вибори США, призвела до серйозного самоочищення соцмереж. Вони почали боротися проти використання себе, свободи слова для просування гібридних методів інформаційної війни.

Ті ж Twitter, Facebook, інші соцмережі зобов'язалися, в тому числі з допомогою законів, маркувати деякі пости (твіти), як мають сумнівний характер Ми постійно дізнаємося, що Facebook заблокував низку акаунтів, які були створені на підставних осіб, Багато з них в тому ж 2016-му створювалися спеціально з метою розколювати американське співтовариство.

Блокуючи такі акаунти, перешкоджаючи поширенню інформації, яка може бути фейковою, протистоячи мові ворожнечі, керівництво соцмереж виробило більш-менш прозорі правила. І Трампа вони до пори, до часу влаштовували. Він сам використовував соцмережі, щоб називати фейковими інші ЗМІ. А тепер фактично звинувачує соцмережі, що ті маркує його твіти як, можливо, несучі маніпуляційний характер.

Дивовижні речі відбуваються... Логіка, коли всі тварини рівні, але деякі – рівніші, зрозуміла в антиутопії Оруелла. Але не в логіці президента країни, яка вважається лідером світової демократії.

Поки все виглядає, як спроба використовувати ті самі соцмережі в рамках виборчої кампанії. Ламаючи при цьому чергову інституцію, як це любить Трамп. Мовляв, а давайте повернемося до свободи слова, але – так, як я її розумію. Цікаво, а якщо Twitter все ж відключить Трампа, чим він буде користуватися? Російським ВКонтакте?

Зрозуміло, що будь-яка влада хоче залишитися при владі. І буде використовувати для цього різноманітні способи. І Трамп тут далеко не перший. Запит на дискредитацію демократичних інституцій був задовго до нього. Можливо, його надихнула "успішна практика" лідерів тих же РФ і Китаю, які обмежили свободу слова, але при цьому використовують ЗМІ для просування своїх ідей".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!