ДУМКИ

Олександр Мішин : Запросивши на саміт G7 Путіна, Трамп мав би запросити і Зеленського

01-06-2020 13:06

0

Олександр Мішин

експерт-міжнародник

Президент США Дональд Трамп вирішив відкласти проведення саміту G7 з червня на вересень і планує запросити на нього ще кілька країн, включаючи Росію. Експерт-міжнародник, кандидат політичних наук Олександр Мішин проаналізував це рішення для порталу «Коментарі»

"Перенесення саміту "Великої сімки" з червня як мінімум до вересня 2020 року – це вимушене для Дональда Трампа рішення. У плані календарних дат зміщення часу зустрічі не є катастрофічним, адже торішні збори у французькому Біарріце проходили в кінці серпня.

Пандемія COVID-19 досі не дає світовим лідерам провести очну зустріч, яка б символізувала повернення до нормального життя. У той же час, проведення саміту у Вашингтоні по відеозв'язку не влаштовує американського лідера, адже такий формат не дозволяє перед виборами сформувати потрібний інформаційний ефект і картину повернення США до ролі глобального світового лідера, оточеного солідарними союзниками. Це дуже важливо для Трампа на тлі посилення конфронтації з Китаєм, яка вже призвела до розриву відносин США з Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Трамп вважає, що ВООЗ підконтрольна Китаю, і не змогла надати американцям дієвої допомоги у боротьбі з коронавирусною пандемією. У ЄС закликають США одуматися і повернутися до спільної боротьби з COVID-19.

Ще одним несприятливим моментом для Трампа стали травневі заворушення на расовому ґрунті в США. Після вбивства поліцейським афроамериканця Джорджа Флойда бунти та протести охопили понад 100 міст країни. Чим завершиться ця серйозний криза поки не можна спрогнозувати, але голоси афроамериканців можуть перейти в руки кандидата від демократів.

Щодо планів Трампа запросити на майбутній саміт гостей з декількох країн, то це звичайна практика. Країна, що очолює G7, підбирає пул запрошених сторонніх лідерів, виходячи із специфіки поточного міжнародного порядку. Зокрема, з метою обговорення заходів щодо стримування Китаю американці хочуть запросити на саміт Індію, Південну Корею і Австралію.

Щодо запрошення Росії – логіка контактів з президентом Володимиром Путіним пов'язана з потребою обговорити з ним проблеми вторгнення в Україну, а також російського втручання у внутрішні справи Лівії та Сирії. Крім того, Путіна хочуть застерегти від чергових маніпуляцій на американських президентських виборах. Для росіян це неприємні теми, адже статус "гостя" це зовсім не розмова на рівних, а лише можливість висловити російську позицію, без участі у прийнятті рішень "Великої сімки". Також не стоїть питання про відновлення Росії в клубі світових лідерів, адже Німеччина, Великобританія, Канада і Франція проти цього, а рішення про розширення рядів "сімки" приймаються виключно на базі консенсусу.

Для України ситуація російської участі в саміті могла б бути мінімально прийнятною тільки за умови одночасного запрошення в якості гостя зустрічі G7 і українського президента Володимира Зеленського. Це необхідно для того, щоб донести світовим лідерам українську позицію щодо поточної поведінки Росії на Донбасі і в Криму. Особливо – фактів, які говорять про те, що російська військова агресія не припиняється, і з причини цього рішення минулорічної зустрічі Нормандське четвірки реалізовані далеко не в повному обсязі. Дональд Трамп в силах зробити такий крок, який був би позитивно сприйнятий усіма іншими членами G7".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!