ДУМКИ

Валентин Гайдай : Чого очікувати від битви в Берліні за Крим і Донбас

02-06-2020 08:06

0

Валентин Гайдай

політолог

Сьогодні, 2 червня, українські глави МЗС, Міноборони, Офісу президента відвідають Німеччину. Обговорювати мають намір Крим і Донбас. Експерт Українського інституту політики Валентин Гайдай розповів виданню «Коментарі», чого можна чекати за підсумками візиту

"Примітно, що візит української делегації до Берліна відбудеться після недавнього візиту туди ж заступника глави Адміністрації президента РФ Дмитра Козака. Тому не виключаю певний прогрес щодо реалізації "Мінська-2".

Приміром, можуть укласти попередні домовленості, які вже не будуть блокуватися сторонами переговорів у Мінську. Тому що на даний момент процес переговорів у рамках Тристоронньої контактної групи паралізований.

Я не вірю в реалізацію виборів на непідконтрольному Донбасі в цьому році. Малоймовірно, що там будуть функціонувати інституції ЦВК України, що там будуть брати участь українські партії, політики, організації. А саме проведення місцевих виборів в ОРДЛО – один з ключових моментів реінтеграції та виконання "Мінська-2".

Однак ми не бачимо якогось прогресу з боку української влади в цьому напрямку. Тому не вірю і в якісний прогрес Мінських угод.

Так, можливо відбудеться розведення сил і засобів на якихось нових ділянках, черговий обмін полоненими. Але в цілому ситуація по Донбасу зайшла в глухий кут.

Зрушити справу з мертвої точки, як мені бачиться, може українська влада – без нормандського або мінського формату, без Путіна, Меркель і Макрона. Наприклад, знявши економічну блокаду з ОРДЛО, в тому числі з відновленням залізничного сполучення. Адже можна просто скликати РНБО і прийняти рішення про зняття блокади. Це було б сильним кроком.

Кримське питання в Німеччині теж буде порушено. Зрозуміло, що Європа не визнає Крим російським. Але і РФ давала зрозуміти багато разів, що для неї це питання "закрито раз і назавжди". Вірогідні фрази від німецьких і українських політиків в стилі "Крим – це Україна". Але не більше того. Посадити РФ за стіл переговорів з Криму – нереально. Як і посилити європейські санкції за анексію півострова. Кримські санкції будуть продовжуватися. А ось нових переговорних майданчиків із залученням РФ по темі Криму не буде. Біда ще й у тому, що в Україні через 6 років так і немає чіткої стратегії повернення півострова.

Виходячи з вищесказаного, вважаю майбутній візит український делегації більше декларативним, ніж таким, що дасть важливі результати".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!