ДУМКИ

Володимир Омельченко : Система енергоринку України фактично вийшла з-під контролю

02-06-2020 16:06

0

Володимир Омельченко

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко висловив виданню «Коментарі» думку, що не всі представники української влади, схоже, розуміють суть проблем на вітчизняному енергоринку, який помітно лихоманить

"Ключова проблема – питання неефективного PSO (публічні зобов'язання). Мова про те, що Державне підприємство "Гарантований покупець" (єдиний в Україні покупець "зеленої" електроенергії, що генерується поновлюваними джерелами енергії – ПДЕ), яке купує електроенергію за регульованими цінами в "Енергоатомі" і "Укргідроенерго", щоб потім продавати "зеленим" і населенню, заборгувало понад 6 млрд грн "Енергоатому".

В той час, як "Гарпок" повинен сплачувати щомісячно за своїми зобов'язаннями близько 3 млрд грн, він платить 500-600 мільйонів – близько 15% від необхідного. Вся біда в недосконалій системі субсидування населення і "зеленої енергетики" через дане ДП. Коли "Гарантований покупець" виходить на ринок, він підвищеними заявками на продаж збиває ціну електроенергії до рівня, який не покриває витрат генерації. Потрібно міняти систему виконання спецобязательств. У цьому – ключова проблема. Не вирішивши її – неможливо вирішити питання з покриттям дефіциту "зеленої генерації".

Слід доопрацювати систему енергоринку, яка зараз фактично вийшла з-під контролю і діє ірраціональним чином, кожен місяць накопичуючи борги".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!