ДУМКИ

Віктор Гольдский : Проект перетворення Укрпошти в банк все більше схожий на багатомільярдну аферу

02-06-2020 20:06

0

Віктор Гольдский

адвокат, кандидат економічних наук, власник медіагрупи "Коментарі"

На думку кандидата економічних наук Віктора Гольдского, весь креатив голови Укрпошти Ігоря Смілянського полягає в тому, щоб взяти в банку кредит під 6% і потім віддати його населенню, але вже під 10%

Чим більше деталей ми дізнаємося про перетворення Укрпошти в "банк", тим більше цей проект стає схожим на багатомільярдну аферу. Нещодавно голова держкомпанії Ігор Смілянський заявив, що на весь проект буде достатньо 120-200 млн грн. З його слів виходить, що вилка витрат досягає 80 млн грн або більше 60%. Вірна ознака того, що оцінку витрат ніхто не проводив і цифра була названа "пальцем в небо".

Вдумайтеся: топ-менеджер стратегічного державного підприємства із зарплатою в 850 тис. грн на місяць (більше 30 тис. дол. США) з іноземним дипломом, який нібито повинен бути суперефективним і надкреативним, пропонує повірити йому на слово і витратити з бюджету 200 млн грн.

А як же ці капіталовкладення повинні окупитися і принести прибуток інвестору? Хотілося б побачити маржинальний аналіз, пріоритети на рентабельність або ліквідність, терміни окупності. Це як мінімум. А як же це зробити, якщо "суперменеджер" обсяг необхідних інвестицій визначає на кавовій гущі?

Весь "креатив" пана Смілянського полягає в тому, щоб взяти у банку кредит під 6% і потім віддати його населенню, але вже під 10%. Цей процес, якому найкраще підходить визначення "баригування", він називає "ефективним менеджментом". І з гордістю заявляє, що Укрпошта буде заробляти на комісії в злиденній українській глибинці, де інших банків немає, а значить, немає і конкурентів.

Пан Смілянський, мабуть, вважає, що в найбільшій країні Європи люди все ще їздять на возах і в місто з довколишніх сіл добираються п'ять днів на перекладних. І, звичайно ж, заради економії часу і отримання ефемерного доходу, українці готові пожертвувати 4% річних...

Нагадаю, Ігор Смілянський – громадянин з іноземним паспортом. Він сам зізнавався, що 30% податків сплачує до бюджету США. Тому питання у мене одне – чому українці мають платити йому величезну зарплату за такий "ефективний" менеджмент, та ще й дотувати американський бюджет?



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!