ДУМКИ

Олена Галкіна : Голосування за «вічного Путіна» лише підірве його легітимність в очах росіян і світового співтовариства

04-06-2020 10:06

0

Олена Галкіна

політолог, доктор історичних наук

Загальноросійське голосування за поправки до Конституції (зміст яких у обнуленні термінів правління президента Володимира Путіна) намічено на 1 липня. Політолог, доктор історичних наук Олена Галкіна висловила виданню «Коментарі» думку, що цим «плебісцитом» російська влада загнала себе в свою ж пастку

"Історія, нагадаю, розпочалася з січня. Тоді, власне, відбувся перший акт цієї п'єси. Путін запропонував поправки. Потім працювала якась комісія з письменників, стрибунки з жердиною та інших осіб, "особливо компетентних" у питаннях зміни Конституції. Далі у березні, коли коронавірус вирувал в Європі, коли були оголошені режими карантину, а в Італії була катастрофа – в Росії влада робила вигляд, що нічого не відбувається. І саме тоді Валентина Терешкова (перша в світі жінка-космонавт, Герой Радянського Союзу, депутат Держдуми РФ, член Вищої ради партії "Єдина Росія" – ред.) запропонувала свою відому поправку (обнуляючу терміни Путіна – ред.). Поправку, яка, безсумнівно, була одним з актів цього сценарію, цієї п'єси.

А далі довелося вже РФ йти на неоголошений карантин (так звану самоізоляцію). І вся драматургія дещо уповільнилася, була поставлена на паузу.

Але проблема в тому, що колективний Путін – Кремль, сам загнав себе в пастку. У законі про поправки вони прописали, що ті почнуть діяти лише після схвалення на всенародному голосуванні. А тому, незважаючи на несприятливу обстановку з точки зору епідемії (за офіційними даними, РФ вийшла на плато, але люди продовжують заражатися і вмирати, незрозуміло, як буде вести себе коронавірус далі), Кремль вирішив якомога швидше проводити це всенародне голосування.

Все здійснюється в поспіху, межує навіть з істерикою влади. Порушені всі норми, всі уяви – навіть теоретичні – про легітимність такого роду плебісциту.

Тут спочатку все не називалося референдумом – так само, як і Конституція РФ 1993 року приймалася не референдумом, а т. зв. всенародним голосуванням. Бо референдум – це складна система. Там прописані певні правила, яких і до коронавіруса ніхто не хотів дотримуватися. А зараз – і поготів.

Згідно з останніми даними, голосування триватиме тиждень. Можна голосувати дистанційно. Незрозуміло, яким чином зможуть відстежити, верифікувати результати голосування хоч якісь незалежні спостерігачі. Міжнародні спостерігачі, наскільки відомо, не передбачаються. Як і агітація. Тому політичні сили, які проти цього голосування, не зможуть донести свою позицію.

Голосування, звичайно, буде проведено. Але в очах самих виборців вся ця історія з обнуленням терміном Путіна і з внесенням поправок до Конституції не буде носити характер легітимності.

Важлива подія, що стосується цієї драми, цього сценарію, і яке згодом зіграє свою роль в ослабленні легітимності кремлівського режиму, це те, що Венеціанська комісія (ВК) прийняла до розгляду звернення російських правозахисників, експертів, юристів. Ті просять зробити аналіз запропонованих поправок і процедури їх прийняття.

Можна спрогнозувати відповідь ВК, яка досить давно прийняла кодекс щодо певної практики референдумів. І буквально таки кожну статтю цього кодексу російська історія з всенародним голосуванням по поправкам порушує.

І хоч укладання ВК носять рекомендаційний характер, прогнозований її негативний відгук по відношенню до голосування за поправки опосередковано вплине на легітимність режиму РФ в очах міжнародного співтовариства. І дасть опозиції, дисидентському руху, умовної фронді в Росії важливий аргумент, який стосується подальшої легітимності режиму Путіна.

Резюмуючи: нічого особливого під час голосування, швидше за все, не відбудеться. У опозиції немає часу і ресурсів, щоб розгорнути кампанію проти цих поправок. Але сама ця процедура-пастка замість того, щоб затвердити легітимність "вічного Путіна", підриває її – і в очах народних мас Росії (старше покоління ще пам'ятає радянські вибори без вибору), і в очах світової спільноти. Даючи можливість противникам режиму Путіна зіграти в довгу, використовуючи нові аргументи, ту паскудну процедуру, за якою збираються проводити голосування, як пояснення своєї позиції.

Суть в тому, що влада повинна бути нейтральна. Повинна надати однакові ресурси (фінансові, медійні) прихильникам і противникам питань, які виносяться на голосування. Правила плебісциту повинні бути відомі за рік. Не можна виносити одночасно питання, що відносяться до різної проблематики, різних сфер життя. З серії "ви за безкоштовні шкільні сніданки і за те, щоб Путін правив вічно" - так чи ні?

Опоненти режиму Путіна отримали прекрасну можливість пояснити, чому результати такого роду "плебісциту" нелегітимні. Так само як результати кримського так званого референдуму".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!