ДУМКИ

Віктор Гольдский : Саме ЗМІ є запорукою демократичного розвитку суспільства

06-06-2020 16:06

0

Віктор Гольдский

адвокат, кандидат економічних наук, власник медіагрупи "Коментарі"

День журналіста - це хороший привід згадати не тільки про хороше, але і про ризики індустрії, яких зараз стає все більше.

Український медіаринок увійшов в кризове піке, як фінансове, так і ідеологічне. Влада і політики все активніше втручаються в цю сферу, розуміючи, що саме незалежна журналістка і тільки вона здатна захистити право народу на отримання достовірної інформації.

Наші медіа далеко не святі - яке суспільство, такі і ЗМІ. Але при всіх недоліках, саме ЗМІ є запорукою демократичного розвитку суспільства.

Хто би розслідував драму в Кагарлику або бандитську "стрілку" в Борисполі, якби не журналісти? А про непрофесіоналізм менеджерів Укрпошти або неадекватні премії в "Нафтогазі" хто б розповів? Як би люди дізналися про податкові "скрутки" при нинішній владі або "Свинарчуків" з панамськими офшорами при владі попередній? Як би кияни дізналися вартість "скляного одоробла" Кличка - моста, який тріснув в перший же день після урочистого відкриття?

Будь-яка тема, навколо якої не був піднятий галас, приречена на згасання і приховування, а винні майже гарантовано уникають покарання. У ситуації, коли закони мовчать, правоохоронці та чиновники корумповані, а політики "на зарплаті" у олігархів, то єдиний шанс громадянина не потонути в морі брехні - це незалежні засоби масової інформації.

Всі ми пам'ятаємо, як попередній міністр культури Бородянський намагався ввести цензуру. Нинішній - Ткаченко - його в цьому підтримав. Значить за свободу слова нам ще належить поборотися. Тим більше, що заступник голови ОП Тимошенко недавно прямо запропонував обмежити спілкування гаранта тільки з "пулом з 20-25 ЗМІ" - звичайно ж дружніх, які не будуть ставити незручні питання.

Паралельно наступ на незалежні ЗМІ йде і на іншому фронті - найбагатші створюють власні армії та все активніше захоплюють контроль над медіа. Ситуація сьогодні така, що найбільші видання і канали належать або політикам, або олігархам, готовим вкладати величезні гроші навіть в неприбуткові проекти. Незалежні медіа не можуть собі дозволити смітити грошима, тому стають уразливими.

У День журналіста я хочу закінчити цей сюжет на мажорній ноті. Так, все складно. Так, кругом одні проблеми. Але насправді легко ніколи і не було. Чим більше випробувань ми переживемо, тим сильніше стаємо. А значить міцніше буде і наше суспільство, заради якого працюють журналісти "Коментарів" та інших українських незалежних ЗМІ.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!