ДУМКИ

Юлія Тищенко : Українська сторона зробила цікавий крок у переговорах по Донбасу

09-06-2020 14:06

0

Юлія Тищенко

аналітик, представник Національної платформи для діалогу про мир і безпечну реінтеграцію

До роботи Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з врегулювання ситуації на Донбасі вперше у складі української делегації залучені представники окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО). Щоправда, лише ті, що знаходяться на підконтрольній території і мають проукраїнську позицію. Цю ініціативу Києві проаналізувала для видання «Коментарі» експерт Юлія Тищенко

Згідно прес-службі Офісу президента України, до консультацій залучені відомі журналісти Денис Казанський і Сергій Гармаш, які в 2014 році були змушені покинути Донецьк. Луганську область представляє юрист, голова Міжнародної громадської організації "Луганське земляцтво" Вадим Горан, а також відомий лікар Костянтин Лібстер.

Ось, що думає з цього приводу аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень, представник Національної платформи для діалогу про мир і безпечну реінтеграцію Юлія Тіщенко:

"Консультаційні формати, діалоги з представниками ОРДЛО завжди викликали більше питань, ніж відповідей. Зокрема, були потенційні ризики щодо залучення представників ОРДЛО – фактично один з варіантів визнання їх стороною консультацій і переговорів.

Можна згадати різні дискусійні моменти щодо тих чи інших форматів навколо Мінської підгрупи.

В даному випадку для участі в консультаціях залучені внутрішньо переміщені особи (ВПО) з Донецька і Луганська, які з 2014 року проживають на підконтрольній території. Їх залучення виглядає цікавим кроком української сторони.

Про залучення громадян з числа ВПЛ до консультацій говорилося досить давно. І зараз один з варіантів цих пропозицій був реалізований.

Подивимося, як будуть надалі розвиватися події, наскільки такі консультації реалістичні і раціональні. Хоча вони фактично і закривають собою один з пунктів мінських угод".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!