ДУМКИ

Сергій Гайдук : Ми розраховуємо тільки на свої сили, а не на державу

09-06-2020 19:06

0

Сергій Гайдук

виконавчий директор в SPEZVUZAUTOMATIKA

Карантин за лічені місяці переформатував світову економіку. Те, що раніше було популярним, зараз втратило актуальність. Зате з'явилися нові тренди. Про те, як IT-індустрія змінилася під час коронавірусу «Коментарям» розповів виконавчий директор української компанії SPEZVUZAUTOMATIKA

Системна інтеграція, якою займається наша компанія, це бізнес, пов'язаний багато в чому з інвестиціями і розвитком обчислювальних ресурсів, спрямованих на зростання кількості транзакцій і торгових мереж, на впровадження нових сервісів. Ринок, безумовно, зменшився і переформатувався. Але це перша реакція на кризу, яка має короткочасний ефект. Разом з цим є інша тенденція – переведення працівників на віддалений режим підстьобнув продаж ноутбуків та програмного забезпечення для організації такої роботи.

Якщо порівнювати з кризою 2008 року, то ми тоді зміцнили роботу з фармацевтичним бізнесом і рітейлом. Зараз я б виділив експортно-орієнтований бізнес з розробки програмного забезпечення. Цей ринок впав у всьому світі, але багато проектів і компаній, які були пов'язані з медициною, безпекою, онлайн розвагами цілком добре себе почувають.

Будь-яка криза це очищення, яке слабкі та неефективні структури можуть не пережити. Ми вже спостерігаємо консолідаційні процеси, наприклад, в ритейлі коли компанії з більш сучасними методами управління, гнучкою інфраструктурою, грамотними кадрами посилюються за рахунок інших гравців. Так виходить, що наші замовники – компанії, які раніше інвестували в сучасну ІТ-інфраструктуру і тому зміцнять свої позиції в середньостроковій перспективі.

З негативу – є тимчасова затримка деяких проектів. Але наші партнери – це середній бізнес в Україні, яким до труднощів не звикати. Я вірю в успіх наших партнерів. Також ми працюємо з західними компаніями з довгостроковими планами розвитку, які не збираються їх згортати. Вони розглядають нові обставини як тимчасові. У мене є відчуття великого бажання працювати та розвиватися у наших партнерів, тому з ними згоден і сприймаю поточну кризу в галузі як короткочасну.

Більшість провідних IT-компаній на ринку України мають дуже грамотні команди. І використовують цей час для розвитку партнерів з допомогою надання безкоштовного або дисконтованого навчання, надають безкоштовно програмні продукти зі свого портфеля для організації віддаленої роботи бізнесу.

Тим самим збільшують присутність своїх технологій на ринку України – працюють на перспективу. Ми їм із задоволенням у цьому допомагаємо і допомагаємо нашим замовникам скористатися цими можливостями. Тут я б виділив у першу чергу зусилля Cisco і Eset. В цілому спостерігаю зростання клієнт-орієнтованості і мотивації до роботи. Це, з одного боку, логічно, а з іншого – з таким підходом працювати приємніше.

Збереження та процвітання бізнесу  найвищий пріоритет для бізнесмена і сенс всієї підприємницької діяльності. У цей період не обійтися без розумного витрачання ресурсів. Втім, для нас це нормальне ставлення до справ. Наш колектив – дуже грамотні люди, всі з вищою освітою. З їхнього боку я відчуваю підтримку і рішучість успішно працювати.

Ми розраховуємо тільки на свої сили, а не на державу. Скоріше це ми підтримуємо державу, виплачуючи офіційну заробітну плату, чесно сплачуючи податки і реалізуючи ряд проектів для держсектора з постачання надійних ІТ-рішень.

Цю кризу ми маємо намір використовувати, щоб зміцнити відносини з нашими партнерами. Плануємо також працювати над покращенням якості наших послуг, щоб компанія стала сильнішою.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!