ДУМКИ

Олексій Стародубов : Україна не подавала позови про агресію з боку Росії та про захоплення Росією українських територій

10-06-2020 13:06

0

Олексій Стародубов

керівник Експертної робочої групи при Офісі президента України з питань економічного відновлення Донбасу

У Гаазі триває розгляд справи про збитий над Донеччиною влітку-2014 Боїнг-777 рейсу MH17. Засновник громадської організація "Верховенство права", керівник Експертної робочої групи при Офісі президента України з питань економічного відновлення Донбасу Олексій Стародубов оцінив для видання «Коментарі» ймовірність притягнення до відповідальності винних у злочині, який забрав життя 298 осіб

"Нагадаю, що справа слухається в Гаазькому окружному суді. Мова йде про обвинувачення чотирьох осіб – трьох громадян Росії і одного громадянина України. Згідно з даними спільної слідчої групи, які були зібрані в результаті розслідувань, все говорить про те, що ЗРК "Бук" прибув на непідконтрольну Україні територію Донбасу з Росії. І якщо в рамках даного судового процесу це підтвердиться (відповідні фото і відеоматеріали, а також речові докази були надані), то побічно підтвердиться і те, що РФ брала участь у фінансуванні тероризму. І це може бути використано в рамках Міжнародного суду ООН, де є позов від України, в тому числі про збитий літак MH-17.

Засудження ж власне країни-агресора – справа складна. У Міжнародному суді ООН це питання не розглядається. Там претензія стосується фінансування РФ тероризму. У результаті її можуть визнати саме такою країною. Родичі загиблих можуть отримати компенсацію, гіпотетично – і Україна як держава. Також, у разі задоволення нашого позову, можуть бути введені додаткові санкції проти РФ з боку країн-учасниць ООН.

На жаль, сьогодні немає можливості розраховувати на рішення Міжнародного суду ООН у контексті захоплення нашої території – Крим і частина Донецької і Луганської областей.

Справа в тому, що позов у суд був поданий у зв'язку з фінансуванням тероризму РФ з прив'язкою до збитого МН-17, а не в контексті захоплення територій. Тобто, свідомо в усіченому варіанті. Якщо б позовні вимоги були ширше, то мова б йшла про те, що РФ профінансувала терористів, вони захопили наші території і плюс був збитий цивільний літак. Зараз же розгляду позову в Міжнародному суді ООН стосуються можливого фінансування тероризму на Донбасі з боку РФ і як наслідок цього – тільки збитого лайнера.

Перспективи ж у Міжнародному трибуналі (Міжнародний кримінальний суд в Гаазі) я не бачу. Ні Україна, ні Росія не підписали Римський статут, що регламентує розгляд справ цим кримінальним судом – і є ряд обмежень на розгляд процесів з участю таких країн".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!