ДУМКИ

Андрій Никончук : Це те, що зробив би я, якби був міністром ЖКГ

11-06-2020 08:06

1

Андрій Никончук

експерт з питань ЖКГ, кандидат юридичних наук

Експерт з питань житлово-комунального господарства (ЖКГ), кандидат юридичних наук Андрій Нікончук оцінив для видання «Коментарі» прийняті Кабміном зміни в порядок формування тарифів на теплову енергію та комунальні послуги

"Згідно з рішенням уряду, тепер підприємства теплокомуненерго (ТКЕ) будуть формувати тарифи не щомісяця, а на підставі середньої ціни газу за минулий опалювальний сезон.

Прив'язка до ринкових цін на енергоносії – це добре, так як будемо підтягуватися до середньозваженої вартості комунальних послуг. Погано лише те, що доходи поки не відповідають цим ринковим умовам – і за визначенням відстають від них. Так було і буде, поки доходи українців не зрівняються із середніми доходами європейців.

Що потрібно зробити?

Прийняти аналогічне рішення для управління багатоквартирними будинками. Щоб на зборах голосували не за абсолютну і догматичну суму, а за формулу, яка б прив'язувалася до мінімальної зарплати, податків і мінімальним – і базовим у розумінні держави – обсягами тієї послуги по утриманню будинку (управління ним), яка б відповідала розумінню, що, власне, можна називати мінімально якісним.

Максимум буде залежати від коефіцієнта, який кожен будинок сам для себе і приймав би.

Це те, що зробив би я, якби був міністром ЖКГ.

Без реалізації такого підходу говорити про розвиток ринку управління житлом не можна, так як він буде дуже ризикованим для управителів. І як результат – не буде стимулів цим займатися. Це страховка для всіх – і для власників житла, і для управителів. Запорука якості – це прозорі умови ціноутворення і стабільність взаємин".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!