ДУМКИ

Сергій Гармаш : Росія влаштувала з переговорів по Донбасу ляльковий театр

11-06-2020 09:06

0

Сергій Гармаш

голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу

Глава Центру досліджень соціальних перспектив Донбасу, головний редактор інтернет-видання "Острів" Сергій Гармаш, який на цьому тижні був підключений до роботи Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з врегулювання ситуації на Донбасі, оцінив для видання «Коментарі» атмосферу на переговорах. Також він висловив думку про можливість повноцінного відкриття КПВВ у лінії розмежування

"Атмосфера – не конструктивна. Росія робить вигляд, що вона просто спостерігач, посередник, а говорять в основному представники Росії з ОРДЛО. Ясно, що такий ляльковий театр апріорі не може привести до конструктивного діалогу.

Тепер мені зрозуміло, чому Мінський процес за п'ять років породив миша. Ознак наявності у Росії політичної волі закінчити конфлікт на Донбасі ТГК не спостерігається. Ну, а якщо такої мети у другої сторони конфлікту немає, то і запрошені нею представники ОРДЛО займаються швидше вправами в риториці, репетирують свої виступи на програмах Соловйова, а взагалі – заговорюють проблему, не намагаються її вирішити. Втім, їх, ймовірно, для цього Москва туди і запросила.

Україна планує відкрити всі КПВВ, правда, в адаптивному режимі, а залежно від епід-ситуації в конкретному районі місця знаходження КПВВ, вже на наступному тижні. У п'ятницю це питання передбачено розглянути на позачерговому засіданні Кабміну.

Але зрозуміло, що такий процес не може бути одностороннім. А окупаційна влада не хоче відкриватися. Вірніше, вони кажуть, що випустять всіх, але пустять до себе тільки тих, кого випустили, – за списками. Людей же, які хочуть заїхати з підконтрольної уряду території – виходить – пускати не будуть.

І навіть те, коли в такому режимі КПВВ відкриються – на ТКГ озвучено не було. Тому тут прогнозувати не беруся".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!