ДУМКИ

Михайло Железняк : Поки Зеленський йде за сценарієм Порошенко, ми будемо продовжувати стояти з простягнутою рукою перед МВФ

12-06-2020 12:06

1

Михайло Железняк

директор Київської академії політичних перспектив

Директор Київської академії політичних перспектив Михайло Железняк висловив виданню «Коментарі» думку, що новий меморандум про співпрацю між Україною та МВФ допоможе нашій країні лише в короткостроковій перспективі. Сам же факт співпраці з Фондом експерт вважає вкрай негативним

"Україна з великим апетитом "з'їсть" новий кредит. Після закінчення пандемії дуже важливо, щоб були робочі місця. Треба запускати підприємства, а в період карантину всі просто проїли свої оборотні кошти. Тому цей транш (нагадаю, що ми відразу отримуємо 2,1 млрд доларів із загальної суми в 5 млрд) буде дуже доречний.

Але при цьому, судячи з того, що прописано в угоді (а щось могло залишитися "за кадром"), зовнішній вплив буде відчуватися все більше. І допомагаючи в короткостроковій перспективі, на ділі черговий кредит продовжує заганяти Україну в довічну боргову яму. У кабалу.

Не було сенсу сумніватися в тому, чи нам дадуть кредит. Потрібно розуміти, що основна мета МВФ – не зростання економіки України, а – спіймати нас на гачок. Їм вигідно давати кредит, щоб потім щось забрати понад виділених коштів. А у нас ще є що забирати – підприємства, земля, інші ресурси.

Кабальним є і той фактор, що новий кредит береться для погашення старого – при нинішньому борзі у 83 млрд доларів. Так що не треба розповідати, що кошти підуть в бюджет, і це нам допоможе. З цього самого бюджету ми вже віддали в цьому році мільярди на виплату зовнішнього боргу. А якщо б Україна відмовилася від цього або пішла на реструктуризацію, гроші можна було б пустити на розвиток економіки, на будівництво нових доріг, шкіл, лікарень.

Але поки Зеленський йде за сценарієм Порошенко, ми будемо продовжувати стояти з простягнутою рукою перед МВФ. А той буде продовжувати давати в борг, щоб потім обібрати до нитки".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!