ДУМКИ

Олексій Голобуцький : В Україні подвійне громадянство має практично кожна заможна людина

15-06-2020 08:06

0

Олексій Голобуцький

заступник директора Агентства моделювання ситуацій, політтехнолог

Політтехнолог Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький прокоментував порталу «Коментарі» умови для прийняття подвійного громадянства, законопроект про яке незабаром може бути розглянутий у парламенті України

"Принципове питання – чи потрібно це взагалі. У світі практика подвійного громадянства поширена. І безглуздо в наш вік глобалізації прив'язуватися до одного громадянства. Тим більше, такого роду прив'язка можлива, лише якщо держава може жорстко контролювати – одне в людини громадянство чи ні. В Україні ж подвійне громадянство має практично кожна забезпечена людина, включаючи депутатів. Сенс не давати таку можливість всім?

До того ж, відсутність можливості мати подвійне громадянство ніяк не допомогло нам у війні з Росією. Вони що, Крим не забрали би чи Донбас не окупували, якщо б у нас діяв закон про подвійне громадянство?

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив нещодавно, що подвійне громадянство, якщо його узаконять, буде неможливо для держслужбовців. А також, якщо ви паралельно з українським захочете придбати російське. Адже РФ – країна-агресор.

Думаю, цілком логічно для українців не ставати паралельно громадянами країни-агресора. Але цей момент потрібно чітко прописати: якщо ти маєш громадянство РФ, то втрачаєш українське. Щоб наявність російського паспорта автоматично робила неможливим отримання українського.

Те, що хочуть заборонити мати подвійне громадянство держслужбовцям – теж зрозуміло. Як, думаю, і працівникам спецслужб. У цієї категорії є певні можливості, допуск до якихось таємниць. Так що повинні бути певні обмеження. Втім, з приводу неможливості подвійного громадянства для представників місцевих органів влади і нижчого чиновництва, думаю, можна дискутувати".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!