ДУМКИ

Олег Білоколос : США не будуть усуватися від участі у світових справах

15-06-2020 10:06

0

Олег Білоколос

голова правління неурядової організації «Майдан закордонних справ»

Експерт-міжнародник, голова правління неурядової організації «Майдан закордонних справ» Олег Білоколос висловив виданню «Коментарі» думку щодо заяви глави Білого дому Дональда Трампа про те, що США «закінчують еру нескінченних воєн» і повинні зосередитися на власному захисті

"Виступаючи 13 червня на урочистій церемонії випуску курсантів престижної Військової академії США у Вест-Пойнті, президент Трамп заявив, що Сполучені Штати "закінчують еру нескінченних воєн". Ця фраза негайно викликала вал здивованих коментарів про так зване "самоусуненні Вашингтона від участі в світових справах".

Тим не менш, цю тезу необхідно розглядати в контексті відомого "в'єтнамського синдрому" американської політики. Саме після війни у В'єтнамі США зрозуміли, що тривала війна без ясних цілей є згубною для країни. Очевидно, президент Трамп у своїй промові мав на увазі війну в Афганістані, яку Штати без особливих успіхів фактично ведуть вже 19 (!) років – і яку його Адміністрація хоче нарешті завершити.

Крім того, не слід забувати, що Дональд Трамп є представником тієї частини американського політичного спектру, представники якого переконані в недоцільності воєн в мусульманському світі, а також вважають, що важливі регіональні питання повинні вирішуватися саме впливовими силами в регіоні.

Що ж до дивовижних в своїй безпосередності коментарів про нібито "самоусунення Вашингтона від участі в світових справах", можна з достатньою впевненістю прогнозувати, що США нікуди не усунуться. Просто в їх присутності у світі, можливо, буде більше реалізму і прагматизму.

Також очікується посилення якогось елемента несподіванки, що має підвищити ефективність сучасної американської зовнішньополітичної та військової стратегії. Саме це і змушує помітно нервувати сьогоднішніх опонентів Вашингтона".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!