ДУМКИ

Олена Хотенко : Нульове декларування Україні необхідно, але не зараз

16-06-2020 11:06

0

Олена Хотенко

віце-президент в Асоціації платників податків України

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль запевняє, що в цьому році планують вести так зване нульове декларування. Наскільки це доречно в цілому і в даний момент – зокрема – розповіла виданню «Коментарі» голова ради в Інституті податкових реформ, сенатор Європейського економічного Сенату EES, віце-президент Асоціації платників податків України Олена Хотенко

"Нульове декларування (НД) – абсолютно правильний і розумний крок. Питання в тому, наскільки зараз це своєчасно. На мій погляд, у нинішній ситуації цього робити не варто.

НД потрібно вводити, коли тіньовий сегмент становить хоча б 16-20%. А на сьогоднішній день в Україні, за різними показниками, він коливається від 33 до 64%.

Також необхідно розуміння того, за якими ставками, за якими правилами буде проведено це декларування. І які можуть бути наслідки.

Якщо згадати грузинський досвід, то після НД правоохоронним і податковим органам там було заборонено (під загрозою кримінальної відповідальності) вимагати документи за період, який самостійно задекларовано – і за який були сплачені податки.

У нас поки що не створені відповідна законодавча база і потрібні умови для НД. Немає гарантій того, що обумовлені суми будуть виплачені. Плюс – тіньовий сектор у нас вище необхідної для ефекту норми, при якій це нульове декларування дасть потрібні результати.

Багато говорять, що НД призведе до того, що чиновники наперед задекларують великі суми доходів, зробивши таким чином заділ на отримання хабарів. Я вважаю, що цей аргумент не настільки небезпечний для нашого суспільства. Але навіть якщо буде задекларовано більше майна і грошових коштів у людей, які потенційно перебувають у зоні можливості отримання хабарів або інших корупційних ризиків, – користі від такого закону буде більше, ніж потенційної шкоди. Але, знову таки, за умови, що економічні процеси, які проходять в Україні, будуть виведені з тіньового сектору хоча б на половину. І тоді відпаде необхідність в отриманні тіньових ресурсів, які потім, знову-таки, доведеться або декларувати, або закривати на це очі.

Резюмуючи – для ефективного введення НД потрібні три основних складових:

– необхідне законодавство, яке створює умови ведення бізнесу без тінізації;

– чіткі правила, при яких буде відповідальність за незадекларування;

– реальна амністія і реальне ж підведення підсумків".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!