ДУМКИ

Олександр Доній : Що заважає Зеленському посадити Порошенка

16-06-2020 18:06

0

Олександр Доній

народний депутат України VI і VII скликань, голова Центру дослідження політичних цінностей

Печерський районний суд Києва планує 18 червня розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу п'ятому президенту України Петру Порошенко. Народний депутат України VI і VII скликань, голова Центру дослідження політичних цінностей, історик Олександр Доній спрогнозував можливість такої «посадки» за президентства Володимира Зеленського

Нагадаємо, що представники Госбюро розслідувань намагалися вручити підозра Поршенко у справі про призначення на посаду заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочко. Офіс Генерального прокурора України повідомив, що подав до Печерського районного суду Києва клопотання про застосування до п'ятого президента України, народного депутата, лідера партії "Європейська солідарність" (ЄС) Петра Порошенко запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави в 10 млн грн.

Ось, що думає з цього приводу експерт Олександр Доній:

"Значна частина виборців Зеленського голосувала за нього на знак протесту проти Порошенка, який для багатьох українців був уособленням корупції на чолі піраміди виконавчої влади. Тож "суспільний запит" на судове переслідування Порошенка є колосальним. Нова влада змушена рахуватися з такими настроями суспільства.

В той же час, наявність двох радикальних "опозицій" з флангів у вигляді Петра Порошенка (умовний "український націоналізм") і Віктора Медведчука (умовний "російський націоналізм") створюють для влади Зеленського досить комфортне існування. Поки "опозиція" асоціюється з цими двома персонажами з вкрай велетенськими негативними рейтингами, владі Зеленського мало що загрожує в плані політичної конкуренції.

Окрім того, не варто випускати з виду можливі кулуарні домовленості між новою владою і Петром Порошенком з низки питань.

Влада зацікавлена як мінімум у двох пунктах:

а) зменшення фінансового і організаційного ресурсів сил, які знаходяться під контролем Петра Порошенка , і які беруть участь у вуличних протестних акціях, що непокоять владу;

б) ймовірна участь фракції ЄС у деяких голосуваннях (спільне голосування  не є неможливим, як показало голосування за закон про землю).

Враховуючи, що судова гілка влади в країні не є незалежною (більше того, після "судової реформи" Порошенка, яка на мою думку була вкрай шкідливою, і поставила суддів під безпосередній вплив президента), вкрай мало шансів, що Порошенка за нинішньої влади можуть посадити.

Цілком ймовірно, що саме тому досі основні закиди з боку антикорупційних органів власне не стосуються саме корупції (що було б більш популярне серед населення), а стосуються "перевищення повноважень" та інших не зовсім зрозумілих і прийнятних для більшості виборців закидів.

Ситуація могла б кардинально змінитися, якби була реалізована судова реформа у тому вигляді, як вона була прописана у офіційній передвиборчій програмі Зеленського. А саме – виборність суддів першої інстанції безпосередньо населенням. В такому випадку частина суддівського корпусу була б самостійна і орієнтувалася в першу чергу на суспільні настрої. Та поки що не помітно, щоб Верховна Рада ("монобільшість" зокрема) згадала про цю передвиборчу обіцянку Зеленського".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!