ДУМКИ

Борис Кушнірук : Як вирішити проблему з боргами українців за житлово-комунальні послуги

18-06-2020 09:06

0

Борис Кушнірук

економічний та політичний експерт

Економічний і політичний експерт Борис Кушнірук поділився з виданням «Коментарі» думкою щодо проблем з боргами за житлово-комунальні послуги (ЖКП) в Україні. На даний момент вони обчислюються десятками мільярдів грн

"Проблема боргів за ЖКП – багатошарова. І далеко не все впирається в добробут населення.

Перший шар проблем – сама система нарахування ЖКП постійно змінюється, а ще й передбачає (за тим же опаленням) осінньо-зимові піки, коли різко зростає заборгованість домогосподарств. При такій моделі люди лише частково підпадають під систему пільг (компенсації), але при цьому заплатити всю суму все одно не можуть. Зрозуміло, що виникають борги.

Необхідно повернутися до системи абонплати, коли всі види ЖКП (в тому числі ті, що об'єктивно змінюються – вода, тепло, електроенергія) були прораховані в середньому за рік. І людина зможе платити в середньому щомісяця певну суму. При перерахунку в певний час: коли споживачу або повертали б частину переплачених коштів, або він сам щось доплачував. Так ми отримаємо, в першу чергу, ефект по теплу і по газу. Люди будуть бачити рівномірні суми в платіжках протягом року, зможуть планувати-прогнозувати платежі. Кожен місяць – незмінна сума. Не буде піків, які шокують населення. До того ж, самі суми стануть меншими. І на субсидії потрібно буде витрачати менше. За моїми підрахунками, до 20 млрд грн в рік можна економити в бюджеті лише на субсидіях. Так покращимо систему оплати.

Другий шар проблем пов'язаний з тим, що частина людей вважає можливим для себе просто не платити. Мовляв, "платять лише лохи". Я був чотири роки головою правління одного з житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) в Києві. І особисто знав кілька таких неплатників. Проблему вирішили наступним чином. На загальних зборах провели рішення, що ми домовимося з компанією, яка "точково" блокує... каналізацію квартир-боржників. І так – доки боржники не розрахуються за борги, а також не оплатять роботу цієї компанії (за блокування-розблокування)... До цих заходів навіть вдаватися не довелося. Спрацювала просто озвучена загроза, спонукавши почати погашати заборгованість. Це куди більш дієвий і менш подразливий механізм, ніж ті ж відбирання прав, машин і відрахування з зарплати за борги за ЖКП, прописані в нещодавно зареєстрованому в парламенті законопроекті №3613.

Є ще один шар проблем. Самотні літні люди, які проживають у приміщеннях набагато більших, ніж нормативи, що дозволяють отримувати пільги, також нерідко мають великі борги за ЖКП. І тут немає прямолінійного механізму вирішення проблеми. Переїжджати в менше приміщення їм і психологічно і фізично складно. Ситуація в якійсь мірі патова. Як варіант – укладання з такими людьми комунальною компанією (приватні – поганий варіант, тому що існує небезпека стати жертвою "чорних ріелторів") відповідного договору. Борги погашаються на рівні тієї ж міськради, якій підпорядкована комунальна компанія. А після смерті власника квартира переходити в комунальну власність і виставляється на продаж".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!