ДУМКИ

Олексій Полтораков : Неоднозначний режим карантину в Україні можуть використовувати під час передвиборчої кампании

18-06-2020 12:06

0

Олексій Полтораков

політичний соціолог

Політичний соціолог Олексій Полтораков проаналізував для порталу «Коментарі» рішення уряду України продовжити адаптивний карантин до 31 липня

Рішення продовжити карантин обумовлено, насамперед, об'єктивними медико-епідеміологічними причинами. Тобто, факторами, що мало залежать від їх суб'єктивного сприйняття владою або суспільством.

Ситуацію погіршує також проблемний стан медико-санітарної інфраструктури – починаючи з стану лікарень і закінчуючи автопарком "швидких". Обраний владою підхід до "кризового менеджменту" – списувати всі проблеми на демонізованих нею Петра Порошенка і Уляну Супрун – працює все гірше. Тому основне соціальне навантаження режиму "адаптивного карантину" нинішній уряд намагається покладати вже на місцеві влади. А це додатково посилює давній латентний конфлікт "слабкий центр – сильні регіони". Все чіткіше помічається конфлікт, в тому числі міжособистісного характеру, між "особисто" президентом і "особисто" окремими представниками місцевої влади.

Разом з тим, "режим карантину" як такий залишається неоднозначним у своєму правовому вимірі (конституційність обмежень прав і свобод громадян сумнівна) і малозрозумілим у своєму соціальному вимірі (є цілий набір питань – від ЗНО або захисту дисертацій – до організації і проведення військового призову на тлі вступної кампанії у виші). І ця неоднозначність може бути також неоднозначно розіграна в обидва боки вже протягом найближчих місяців – під час передвиборної кампанії в місцеві органи влади, що додатково ускладнюється "адміністративно-територіальною реформою" і похідними з-за цього питаннями "кого, куди і для чого вибирати".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!