ДУМКИ

Сергій Макогон : Якщо Північний Потік-2 добудують, то ще п'ять років транзит російського газу буде, а потім – сумнівно

18-06-2020 15:06

0

Сергій Макогон

гендиректор ТОВ " Оператор ГТС України"

Стало відомо, що «Газпром» почав оптимізувати газопроводи на своїй території, за якою газ постачається до кордону з Україною. Мова йде фактично про знищення навіть теоретичної можливості транзиту газу через Україну в майбутньому. Ситуацію для видання «Коментарі» проаналізував голова ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон

"Ще в 2016 році "Газпром" прийняв програму оптимізації газотранспортних потужностей, яка передбачала ліквідацію 4300 км магістральних газопроводів і закриття 62 компресорних цехів встановленої потужності понад 3 ГВт у центральному коридорі РФ. Саме за цим напрямком газ поставляється до кордону з Україною.

За словами голови правління ВАТ "Газпром" Олексія Міллера, така оптимізація пов'язана з розвитком північного коридору (Північний Потік 1/2) і зміною схем постачання газу для споживачів всередині Росії, тому вивільняються потужності, які є надлишковими. "Газпром" на їх утримання несе умовно-постійні експлуатаційні витрати.

З виступу голови "Газпрому" у 2016 році на панельної сесії "Геоекономіка великих інфраструктурних проектів" Петербурзького міжнародного економічного форуму: "...Те, що стосується транзитних потужностей, які будуть ... в центральному коридорі в напрямку України, то після проведення програми оптимізації ці транзитні потужності складуть від 10 до 15 млрд куб. м газу в рік. Економія "Газпрому" на експлуатаційних витратах до 2020 року складе 1,6 млрд дол.".

Вже 2018 році "Газпром" оголосив перші тендеру на ліквідацію цехів компресорної станції Донська, КЦ-3 МГ "Уренгой-Центр 2" і компресорної станції Курськ, КЦ-2 МГ "Єлець-Курськ-Диканька" для потреб ТОВ "Газпром трансгаз Москва".

Заявлене зниження транзитних потужностей у бік України до 10-15 млрд м3 говорить про те, що після закінчення даної програми оптимізації транзит через Україну не буде перевищувати зазначені 10-15 млрд м3 в рік.

Для довідки: в 2020 році транзит повинен скласти 65 млрд м3, а в 2021-2024 – 40 млрд м3 в рік.

Резюмуючи: якщо Північний Потік-2 добудують, то ще п'ять років транзит російського газу буде, а потім – сумнівно".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!