ДУМКИ

Віталій Баранніков : Український бізнес виявився набагато більш підготовленим до нових проблем, ніж європейський чи американський

18-06-2020 16:06

0

Віталій Баранніков

директор керуючої компанії "Екополіс ХТЗ"

Що собою являє запущений бізнесменом Олександром Ярославським бізнес-парк "Екополіс ХТЗ" і чому проблеми українського бізнесу одночасно стали його ж перевагою - розповів директор керуючої компанії "Екополіс ХТЗ" Віталій Баранніков

На мій погляд, жодні кризи і глобальні локдауни не можуть вплинути на ключові цінності, а саме – знання, технології і розробки. Це те, що формує високу додаткову цінність в промисловості майбутнього. Нам як державі дуже бракує стратегічного планування, тому приватний бізнес бере ініціативу в свої руки. Бізнес-парк "Екополіс ХТЗ" це саме довгостроковий інвестиційний проект Олександра Ярославського, зрозумілий для закордонних партнерів і інвесторів – острівець стабільності в Європі.

Ми просуваємо унікальний по своїй суті проект – синтез старого радянської, але все ще актуальної спадщини з новими передовими технологіями та інноваціями. Оптимізація активів – це ключовий тренд в епоху кризи. А так вийшло, що в Україні криза має перманентний характер. Український бізнес виявився набагато більш підготовленим до нових проблем, ніж європейський чи американський. Наші проблеми стали нашою перевагою.

Коронавірус став каталізатором цього тренда на оптимізацію у всьому світі, а також посилив дисбаланс у світовій економіці. Це змінює планетарні грошові потоки, відкриваючи нові можливості для нас. Україна в цілому і Харків зокрема – географічно розташовуються якраз на перетині торгових шляхів по лінії Захід-Схід. Ми бачимо своїм завданням "замкнути" нові континентальні виробничі ланцюги, грошові потоки і торгові шляхи на Україні. Хочемо стати посередниками між Китаєм, Кореєю, Індією з одного боку, і країнами ЄС з іншого у сфері промисловості та інновацій. А корона-криза цьому сприяє.

Саме тому інвестиційний проект Олександра Ярославського не може розглядатися суто як об'єкт нерухомості. Ми вибудовуємо принципово нову ділову екосистему світового рівня, стійку до криз і орієнтовану на розвиток високотехнологічного виробництва, бізнесу і досліджень.

Під час планетарного карантину ми не сиділи склавши руки, а наполегливо працювали над залученням резидентів і зовнішніх партнерів. Ядром промислового кластера бізнес-парку стало легендарне машинобудівне підприємство, один з небагатьох в світі виробників як колісних, так і гусеничних тракторів - Харківський тракторний завод. Зараз ХТЗ продовжує вводити в експлуатацію нове прогресивне обладнання в рамках масштабної програми модернізації виробництва. Це наш плацдарм для майбутніх успіхів.

Активна робота ведеться не тільки всередині, а й за межами "Екополісу ХТЗ". Так, був підписаний меморандум з найбільшою китайською телеком-корпорацією ZTE і цілим рядом наукових і освітніх установ Харкова. Ведуться активні переговори з глобальними високотехнологічними компаніями Alibaba, Huawei, Dell, Hewlett-Packard та іншими.

Це все дозволить об'єднати промисловців, вчених, ІТ-фахівців та інвесторів у потужний науковий центр регіонального, а в перспективі і глобального масштабу, з яким буде комфортно співпрацювати транснаціональним корпораціям. Фактично, ми будуємо найбільший в Україні промисловий акселератор, який буде сприяти комерціалізації наукових ідей та розробок, перешкоджати "витоку мізків". Це буде стимулювати появу нових патентів у різних сферах, які будуть належати українським резидентам.

Криза ламає старі виробничі ланцюжки, змінює перевірені торгові шляхи. Цілі галузі втрачають актуальність, але з'являються нові. Тому криза – це шанс. Вона розчищає перед нами шлях. Цим вікном можливостей треба скористатися прямо зараз, інакше їм скористаються інші. І ми запрошуємо український і зарубіжний бізнес до кооперації – разом ми досягнемо більшого.




Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!