ДУМКИ

Віктор Гольдский : Потрібно, щоб політики залишили заяви про "титанічні антикризові зусилля" собі і кредиторам, а країні дали результат

19-06-2020 13:06

0

Віктор Гольдский

адвокат, кандидат економічних наук, власник медіагрупи "Коментарі"

Днями Міжнародний валютний фонд оприлюднив власний прогноз, згідно якого Україна може відновлюватися від викликаної коронавірусом кризи до 2024 року. Примітно, що в швидке відновлення України міжнародний кредитор не вірить, незважаючи ні на схвалення програми фінансової підтримки на 5 млрд доларів, ні на розблокування додаткового мільярда доларів допомоги від Світового банку і 1,2 мільярда євро від ЄС. Кандидат економічних наук Віктор Гольдский переконаний, що нашою національною ідеєю повинне стати не вічне відновлення, а комплексна зміна економічної стратегії

Про відновлення економіки до якого рівня ми говоримо? До початку 2019 року, до рівня 2013-го або відразу до 1991 року? Ми 30 років тільки й робимо, що "відновлюємося". Ніяк не можемо намацати дно цієї перманентної кризи, щоб показати реальне зростання. А причина багато в чому ментальна – стратегічний розвиток просто нікому не цікавий, ні чиновникам, ні жителям країни.

Так, є короткострокові прогнози Нацбанку та Кабміну щодо виходу з рецесії, але цим орієнтирам ніхто не слідує – навіть сам НБУ і Кабмін. Жодна держустанова цілеспрямовано не займається серйозним аналізом макро- і мікропоказників, оцінкою і прогнозуванням економіки, формуванням реального антикризового плану. Навпаки, нас десятиліттями годують усіма цими "стратегіями-одноденками", які намагаються видати на-гора навіть в умовах кризи. Прогнози малюють на папері для отримання чергового траншу МВФ або гойдання курсу долара. Всі ці заяви, які ми чуємо від урядовців, орієнтовані виключно на зовнішніх кредиторів, а не на жителів України.

Більшості ж наших співгромадян просто не цікаві ці заяви, декларації та хитромудрі цифри. Їх не повинно цікавити – чи є стратегічне планування в українській економіці чи ні. Їм не потрібно морочитися на рахунок того, чи стабільна наша економіка або перебуває в стагнації. Люди здебільшого живуть сьогоднішнім днем і піклуються про повсякденні потреби. Їм важливо, скільки товарів можна придбати сьогодні на одну гривню і скільки можна придбати на цю ж гривню товарів завтра. І якщо завтра можна придбати більше, ніж сьогодні, значить все в країні йде добре. Тому необхідно, щоб політики і чиновники залишили свої нескінченні заяви про "титанічні антикризові зусилля" собі і кредиторам, а країні дали результат, якого ми всі вже зачекалися.




Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!