ДУМКИ

Віктор Савінов : Нас чекає епоха маніпуляцій історією

22-06-2020 08:06

0

Віктор Савінов

директор Міжнародного інституту політичної філософії

Сьогодні, 22 червня, Україна відзначає день пам'яті і скорботи – у зв'язку з річницею нападу фашистської Німеччини. Багато дат, пов'язаних з тією війною (і не тільки з нею), використовуються зараз в політичних цілях. Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов висловив виданню «Коментарі» думку, що всьому виною занепад освіти

"Основним фактором пропаганди є система освіти. Вона закладає основи ідеології. У зв'язку із загальним падінням рівня освіти, у всьому світі спостерігається тенденція переглядання історичних фактів. Причому найчастіше це роблять люди, які мало уявляють про що йде мова.

Нещодавно, приміром, у Сан-Франциско облили червоною фарбою пам'ятник автору "Дон Кіхота" Сервантесу – нібито за те, що він був расистом.

Аналогічні речі відбуваються в Україні. В основному вони пов'язані з такою епохальною подією в історії людства як Друга світова війна. Вириваються якісь фрагменти із загального історичного контексту. Люди не бачать загальної картини. Але роблять певні висновки.

Класикою стала боротьба з пам'ятником Ватутіну в Маріїнському парку. Нещодавно прочитав заяву – не треба було форсувати Дніпро восени 1943-го, а дочекатися зими – і перейти по льоду. Ті, хто генерує подібну дурість, не розуміють, що Ватутін рвався до Києва, щоб випередити німецькі танкові корпуси, які були на підході...

Багато хто, розмірковуючи про військової стратегії полководця Ватутіна, забувають, що не тільки він форсував Дніпро, але і фронти, очолювані Конєвим і Малиновським. Ватутін повинен був кинути їх відрізаними на плацдармах за Дніпром?

... На жаль, але нас чекає епоха маніпуляцій історією. Оскільки дуже легко маніпулювати неосвіченою масою. Сучасні філософи кажуть, що історія перетворилися з науки в емоцію. А тому політики використовують історичну науку як інструмент для викликання агресивних реакцій.

Вибити з рук політиків цей інструмент можна лише одним способом – підвищуючи рівень освіти народу".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!