ДУМКИ

Андрій Помазанов : У Верховній Раді «перетасували» гроші і видали це за перемогу

22-06-2020 10:06

0

Андрій Помазанов

адвокат, правозахисник, народний депутат 8 скликання

Адвокат, правозахисник, народний депутат 8 скликання Андрій Помазанов проаналізував для видання «Коментарі» внесення Верховною Радою змін до держбюджету. Йдеться, зокрема, про спрямування коштів фонду боротьби з пандемією COVID-19 і її наслідками на поліпшення транспортного сполучення, будівництво, реконструкцію та ремонт автомобільних доріг загального користування державного значення.

"Останні пленарні засідання українського парламенту вкотре довели, що кожен народний обранець, поважно накрутивши брови може робити вигляд, що робить щось дуже важливе та термінове, переливаючи, при цьому "з пустого в порожнє". Звичайно, мова йде про останні зміни до закону "Про Державний бюджет України на 2020 рік" в частині так званих коштів фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19.

Дуже вигідно коли створення окремого рядку при формуванні бюджетної політики держави проголошується перемогою, а потім пропозиція слуг народу "…розширити перелік напрямів використання коштів фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19 та її наслідками на покращення транспортного сполучення, будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання автомобільних доріг" отримує переможну кількість голосів (331) – і стає ще більш переможним рішенням.

Фантазувати з приводу таких дій "улюбленців народу" можна до безкінечності, але пропоную виділи більш імовірні варіанти.

Першим припущенням могло стати масове одужання українців та подолання на рівні держави респіраторної хвороби COVID-19, що, враховуючи урядові потуги до ускладнення життя бізнесу та усіх українців продовженням карантинних заходів, не будемо брати до уваги.

Другою ж цікавою підставою для внесення змін до бюджетних строк могла стати зацікавленість певних осіб у так званому "покращені транспортного сполучення". Навіть не спеціалісти по видатковій частині державного бюджету знають, що будівництво та ремонт автомобільних доріг завжди були чи не найбільш корупційним елементом при "освоюванні" державних грошей, якщо, звичайно, не згадувати закупівлю ліків.

Хто і в якому обсязі більше зацікавлений у перерозподілі державного фінансового потенціалу – визначити складно, оскільки авторам такої ініціативи вдалося переконати у необхідності "перекладанні яєць з однієї корзини до іншої" представників майже усіх парламентських фракцій і груп.

Говорити ж про повне ігнорування допоміжних структурних підрозділів ВРУ, зокрема, Головного науково-експертного управління та Головного юридичного управління, які в один голос говорять про відсутність підстав для такого "перетасовування" грошей, взагалі не доводиться.

Коротше кажучи, після такого "переможного" голосування за внесення змін до державного бюджету України на 2020 рік конституційною більшістю парламенту, українці будуть "забезпечені якісним лікуванням при захворюванні на COVID-19, а везти їх до лікарні будуть покращеним транспортним сполученням".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!