ДУМКИ

Ольга Бойко : Коронавірус перевірив на людяність не тільки український, а й світовий бізнес

23-06-2020 20:06

0

Ольга Бойко

Industrial Ecology & Sustainable Development Committee Manager in European Business Association

Епідемія та карантин серйозно вплинули на всі сфери нашого життя, але, мабуть, найбільше на галузь корпоративної соціальної відповідальності (КСВ), зробивши пріоритетним тренд на охорону здоров'я. Але які ще тенденції ми побачимо у цій сфері і які цінності відстоюватиме бізнес у 2020 році? Свою оцінку галузі "Коментарям" дала експерт по КСВ з European Business Association Ольга Бойко

Коронавірус здорово перевірив на людяність не тільки український, а й світовий бізнес. Компанії, які раніше не були особливо активні в сфері корпоративної соціальної відповідальності, змогли голосно заявити про себе, але в той же час компанії, які вважалися флагманами, пройшли цей період практично непоміченими. Чому так сталося?

По-перше, КСВ апріорі пов'язана з основною сферою діяльності бізнесу. Не у кожної компанії охорона здоров'я та допомога людям з низьким рівнем достатку входять до переліку КСВ-політик. По-друге, більшість компаній на перше місце з числа своїх пріоритетів все ж поставили благополуччя співробітників, що в свою чергу відбилося на інших сферах їх сталого розвитку.

За останніми прогнозами, карантинні заходи більшою чи меншою мірою триватимуть до лютого наступного року, але компанії будуть більш підготовлені до них, а значить, зуміють перерозподілити інвестиції в сталий розвиток, напрямки якого будуть обумовлені зовнішніми і внутрішніми факторами:

1) продовження євроінтеграційних процесів, а саме посилення вимог до якості продукції в рамках гармонізації українського законодавства з європейським. Зокрема, це стосується аграрної сфери.

2) відновлення економіки ЄС під егідою Європейського зеленого курсу і прагнення Європи досягти вуглецевої нейтральності до 2050 року. Нові політики Євросоюзу, наприклад, у вирівнюванні обсягів викидів СО2 при виробництві товарів і наданні послуг не залишать українським експортерам іншого виходу, окрім як приділити ще більше уваги екомодернізації виробництва.

3) прийняття рамкового закону Про відходи має зрушити з мертвої точки реформу в сміттєпереробній галузі. Це дозволить почати перехід від лінійної до циркулярної економіки, де відходи першорядно розглядаються як ресурси. Наприклад, компанії зможуть реалізовувати проекти з використання вторинного пластику у виробництві упаковки, а відходи великих промислових підприємств будуть знаходити своє застосування в будівництві.

Таким чином, до вже згаданої теми охорони здоров'я в 2020 році обов'язково додадуться питання охорони навколишнього середовища та якості продукції.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!