ДУМКИ

Микола Бєлєсков : Де закінчуються апетити Путіна – і до чого потрібно бути готовою Україні

24-06-2020 08:06

0

Микола Бєлєсков

аналітик українського Національного інституту стратегічних досліджень

Аналітик українського Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков проаналізував для видання «Коментарі» нещодавні заяви президента РФ Володимира Путіна, в яких вбачаються територіальні претензії

Президент РФ Володимир Путін в інтерв'ю російського державному телебаченню різко розкритикував сусідні держави (колишні республіки СРСР) за те, що вони в 1991 році, йдучи з Союзу, нібито поглинули те, що він назвав "традиційними історичними територіями Росії". Їх, за словами Путіна, колишні члени СРСР придбали за час існування Радянського Союзу.

Пізніше спікер Кремля Дмитро Пєсков заявив про те, що "у Росії немає територіальних претензій до сусідів". Але у путінській Росії традиція – говорити одне, а робити інше.

Ось, що думає з цього приводу аналітик українського Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков:

"В цій заяві Путіна я бачу як мінімум спробу легітимізації окупації та анексії Криму. За логікою Путіна, коли УСРР входила до складу СРСР, Крим не був в складі України. Так, він більше взаємодіяв з материковою Україною, але формально був у складі радянської Росії. Так що це – чергова спроба легітимізації анексії. Як мінімум.

А максимум залежить від того, де закінчуються апетити Путіна. Раніше він заявляв, що кордони РФ ніде не закінчуються. А в минулому році була його заява, яку можна розцінювати як зазіхання на Південь і Схід України. Крім того, з вуст президента РФ звучали висловлювання в стилі "Україна взагалі не країна".

Так де закінчуються апетити Путіна? Схід і Південь нашої країни? З метою захоплення і контролю дніпровської води, потрібної для Криму. Або вся Україна?

Навряд чи хтось знає...

Зате ми знаємо, що потрібно робити. Іншого шляху, крім того, що ми намагаємося пройти з 2014-го, у нас немає. Слід зміцнювати обороноздатність. Це і раніше було складно, а зараз, в умовах корона-кризи, ще важче. Нагадаю, що на сектор безпеки і оборони в даний момент прямує більше 20% відсотків бюджету. Але, враховуючи складну соціально-економічну ситуацію, Україна не може собі дозволити вести симетричне РФ військове будівництво.

Хоч зроблено багато зрушень у даному напрямку. У нас з'явилися крилаті ракети "Нептун" і не тільки...

І все ж, на тлі коронавіруса та інших викликів, не може вкладати багато коштів на оборону. Підозрюю, що такого рекордного оборонного бюджету у нас в осяжному майбутньому вже не буде.

Крім зміцнення власної обороноздатності, нам слід продовжувати співпрацювати з міжнародними партнерами, у тому числі на рівні НАТО, що забезпечує ефект стримування агресора".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!