ДУМКИ

Наталія Білоус : Під час епідемії Україною правлять, умовно кажучи, інопланетяни

24-06-2020 11:06

0

Наталія Білоус

політолог

У Туреччині запровадили великий штраф (900 лір – більше 130 доларів) за порушення маскового режиму в рамках заходів з протидії коронавирусній інфекції (COVID-19). Політолог, експерт з комунікацій Наталія Білоус висловила виданню «Коментарі» думку, чому це не спрацює в Україні, а також – чому у нас не дотримуються карантинні заходи. Нагадаємо, що число інфікованих різко зросло в останні тижні, а вчора був встановлений новий добовий антирекорд (+940 заражених)

"З початку ситуації з коронавірусом в Україні влада зробила масу помилок в процесі спілкування з громадянами. Деякі українці досі вважають, що коронавірус – це відмінний привід для влади закрити власний народ "на карантин", а самій в цей час грабувати країну. Така собі маленька диктатура.

Ми бачимо цілковитий провал комунікації. Під час епідемії українська влада замість того, щоб оперативно реагувати на захворювання, безкоштовно забезпечувати громадян рукавичками і масками, допомагати бізнесу, намагається схитрувати, уникає чітких відповідей на проблеми.

Біда в тому, що маємо величезну кадрову проблему. Під час епідемії Україною правлять люди, які не розуміють, що таке вітчизняна медицина, як функціонує громадський транспорт, як працюють підприємства. Це, умовно кажучи, інопланетяни, які не мають елементарного розуміння у багатьох сферах. Як результат – зростає обурення в суспільстві. Громадяни змушені практично всі проблеми вирішувати самостійно, збільшується недовіри до органів влади... В соціумі все більш виразно назріває думка: навіщо потрібна влада, яка настільки далека від народу?

На тлі того, що центральна влада показала свою неспроможність, місцеве самоврядування прийшло до висновку, що "кожний сам за себе".

Питання коронавіруса не об'єднало Україну, не згуртувало перед обличчям нової загрози, а навпаки – закрило кожен регіон, перетворивши в якісь автономії.

Вимагати від українців дотримуватися якихось карантинних правил можна було б, якщо б закон дійсно був один для всіх. А штрафувати пересічних громадян за вихід на вулицю або відсутність захисної маски, в той час як політикам і великим бізнесменам дозволяють відвідувати ресторани і нічні клуби (як би закриті), подорожувати – це повний абсурд. Так само як штрафувати підприємців, які намагаються врятувати свій бізнес, тоді як великі торговельні мережі отримали карт-бланш. Якби хоч когось з посадових осіб притягнули до відповідальності за порушення правил карантину, то громадяни, можливо, більш серйозно ставилися б до обмежувальних заходів. А так ... Не можна вимагати від звичайних українців платити штрафи, намагатися їх посадити під замок, якщо 60% жителів нашої країни мають величезні проблеми з фінансами...

Ефективна комунікація полягає в тому, щоб українцям показувати реальні кадри з лікарень, щоб люди розуміли реальну статистику захворювання, щоб влада не тільки обіцяла допомогти тому ж малому і середньому бізнесу, що підкошені карантином, а й – дійсно допомагала. Слід залучити спортсменів і інших лідерів думок, які зверталися б до українців, роз'яснювали ризики ситуації, ділилися порадами. Треба не лякати, а показати, що всі проблеми можна вирішити, що ми один народ, що кожне життя має цінність.

Під час надзвичайного стану (яким, по суті, є все, що відбувається) влада повинна працювати 24/7 та бути відкритою для кожного українця. А не відсилати людей виключно в соцмережі – спілкуйтеся з ботами.

А ще кожному державному діячеві досить високого рівня варто було б виділити кошти на боротьбу з коронавірусом. Віддали б хоч по машині зі своїх кортежів і автопарків – для медиків…"



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!