ДУМКИ

Валентин Гайдай : Американський майдан разюче схожий на український

24-06-2020 13:06

0

Валентин Гайдай

політолог

США на тлі антирасистських демонстрацій захлеснула хвиля вандалізму. У тому числі – знищення пам'яток, які нібито мають расистський підтекст. Експерт Українського інституту політики Валентин Гайдай висловив виданню «Коментарі» думку, що американські події мають схожість з українськими 2013-2014 років

"У Штатах ми бачимо майдан, подібний київському. Він відбувається за таким ж "методичками", що і у нас в 2013-2014 рр.

На кону в Штатах – контроль над овальним кабінетом, і в хід йдуть всі засоби, навіть технологія "кольорових революцій".

Технологія дуже проста – потрібен банальний привід для протестів. У Києві це було – "побиття дітей", у США – жорстоке поводження поліцейських із затриманими. Поводження дійсно було жорстоким, поліція застосовувала удушення. Тільки організатори і підбурювачі забувають, що це, на жаль, широка практика американських поліцейських. Так, наприклад, в 2015 році в Бостоні вже був подібний випадок загибелі афроамериканця від дій поліції. І це також спровокувало протести. Але вони не переросли в "майдан", бо тоді була зовсім інша політична ситуація в країні.

Як я вже зауважив, американський майдан проходить з вражаючою схожістю з українським. Якщо у наших майданівців було умовне зло – комунізм, "совок", то у американського майдану – це гнобителі чорношкірих, колонізатори і т. д.

На відміну від українських подій, протести в Штатах мають расовий підтекст, тому наслідки можуть бути значно серйознішими, ніж у нас. Хоча, знову ж таки, не варто забувати, що майдан в США є штучним. І зараз одне з головних питань – чи зможуть його підбурювачі приборкати розлючений натовп фанатиків? Якщо так, то нічим серйозним ці протести не загрожують. Якщо ні – анархія гарантована, принаймні, на значній території і на суттєвий період".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!