ДУМКИ

Артем Петренко : Як знизити рівень контрабанди в Україні

25-06-2020 08:06

0

Артем Петренко

експерт Інституту розвитку інновацій

Сьогодні, 25 червня, відзначається День митної служби України. У вітчизняної митниці – безліч проблем, однією з яких є контрабанда. Експерт Інституту української політики Артем Петренко проаналізував ситуацію для видання «Коментарі»

"Масштабна контрабанда в Україні існує багато років. Звичайно, важливо введення електронної системи аналізу та управління ризиками, яка дозволяє автоматично виявляти всі невідповідності реальних товарних потоків з декларованими і всі зв'язки з конкретними підприємствами. Важливі сканери та інші технологічні рішення на митних постах. Важливий більш-менш нормальний рівень зарплати митників.

Однак без якісного слідства і невідворотності покарання за контрабанду нічого не буде. Можна скільки завгодно тасувати митників, результати будуть приблизно однакові.

Рівень корупції в СБУ, яка веде слідство за статтею КК "Контрабанда", майже не змінюється зі зміною президентів країни і керівництва самої Служби. Система роками заточена на кришування тіньових схем і вибивання хабарів з бізнесу. Генерали і полковники за роки служби стають доларовими мільйонерами, обзаводяться віджатими у підслідних або дешево купленими бізнесами, і після звільнення продовжують брати участь у незаконних діях. Причому ті співробітники, що прийшли їм на зміну, з різною швидкістю корумпуються своїми попередниками. І схеми продовжують працювати. Потім вони можуть мінятися місцями з черговою зміною влади.

Це не означає, що всі поголовно співробітники СБУ та інших правоохоронних органів корупціонери. Але навіть з тієї інформації, яка потрапляє в ЗМІ, можна зробити висновок, що рівень корупції величезний.

Тому для зниження рівня контрабанди в Україні для початку потрібно отримати більш-менш дієздатний правоохоронний інститут, який зможе ефективно вести слідство, а також судову систему, яка буде справедливо карати митників-корупціонерів.

Це – обов'язкова умова".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!