ДУМКИ

Людмила Долгоновская : Пандемія чи інші форс-мажорні обставини не повинні скасовувати ЗНО

25-06-2020 09:06

0

Людмила Долгоновская

експерт у сфері комунікацій, співзасновниця Мережі захисту національних інтересів АНТС

Сьогодні, 25 червня, в Україні фактично в екстремальних умовах коронавірусної пандемії стартувало Зовнішнє незалежне оцінювання. Експерт у сфері комунікацій, кандидат філософських наук, співзасновниця Мережі захисту національних інтересів «АНТС» Людмила Долгоновська висловила виданню «Коментарі» думку, що скасовувати ЗНО було не можна

"ЗНО – одна з найважливіших реформ, яка відкрила доступ до вищої освіти розумним дітям і зняла тягар вступних іспитів з вишів. Тому пандемія чи інші форс-мажорні обставини не повинні ставати причиною скасування ЗНО як такого.

Водночас у розрізі правової культури право на життя і здоров'я має примат (перевагу) над правом на освіту. Тому безпека дітей – переудусім.

Передбачені Міністерством освіти і науки України заходи з організації проведення ЗНО (температурний скрінінг, дезінфекція рук, дотримання дистанції) мають мінімізувати ризики зараження випускників.

Хочу акцентувати на дотриманні освітніх прав і задоволенні потреб дітей з тимчасово окупованих районів Криму і Донбасу. Це дуже вразлива категорія. Ситуації, подібні тій, що мала місце 13 червня на Луганщині, не повинні повторюватися. Тоді 34 абітурієнти з ОРЛО перетнули лінію розмежування, щоб скласти пробне ЗНО, яке відмінили напередодні рішенням Кабміну і не повідомили в оперативний спосіб громадськість.

Особисто мене дуже обурює гнів деяких людей, викликаний пільговими умовами для вступників з ОРДЛО. Держава має боротися за кожну таку дитину, створювати всі умови для її реінтеграції в український простір".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!