ДУМКИ

Олег Жданов : Переводячи своїх військових з Німеччини до Польщі, США хочуть одним пострілом вбити двох зайців

25-06-2020 15:06

3

comments7118

Олег Жданов

військовий експерт

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов проаналізував для видання «Коментарі» переведення частини американських військових сил з Німеччини до Польщі

Президент США Дональд Трамп під час спільної прес-конференції з президентом Польщі Анджеєм Дудою у Вашингтоні заявив, що переведення частини американських військових сил з Німеччини до Польщі є сильним сигналом з боку США для Росії. Про що "сигналять" не тільки їй, але й Україні з Німеччиною, розповів військовий експерт Олег Жданов:

"Ситуація така, що американці хочуть одним пострілом вбити двох зайців.

З одного боку, вони хочуть покарати Німеччину за "погану поведінку" в плані підтримки "Північного потоку-2" і по ряду інших питань. Її позбавляють грошей за оренду землі військовими базами. А річні суми та обчислюються мільярдами доларів. Приміром, середня світова ціна за перебування ЧФ РФ у Севастополі могла б бути біля 1,5 млрд доларів на рік.

Другий заєць – жирний і головний – створення східного оборонного валу НАТО. А, може, навіть ймовірного Східного НАТО, якщо розвиток подій в ЄС піде за найгіршим сценарієм. А саме – розвал ЄС або створення Європи двох швидкостей. Це стара пісня про те, що в Євросоюзі є країни з потужною і з більш слабкою економікою. І що він рано чи пізно розділитися: на потужних і швидких – і на повільних і слабеньких.

Путін в цьому сенсі працює на Трампа по повній програмі. Розгойдуючи ситуацію в ЄС, він стимулює США до перекидання військ в більш лояльні Штатам країни – ті ж Польщу, Румунію, країни Балтії.

Україна все, що відбувається, образно кажучи, сигналізує, що піднос боєприпасів, у разі конфронтації з РФ, стане для нас більш комфортним і близьким. Нагадаю, що ми отримали статут партнера НАТО. Тобто, військово-технічна допомога з боку Альянсу для нас стала більш реальною.

Але є й негативні нюанси. Ми, схоже, все більш явно перетворюємося на буферну зону та можливий театр військових дій. Причому, якщо конфронтація станеться, воювати з РФ буде не НАТО, а ми. Тому ми й не входим до складу блоку. Бо тоді за нас, як за члена Альянсу, треба буде "вписуватися". А як партнера, можна просто забезпечувати боєприпасами і військовою технікою. Захищайте, мовляв, Європу".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!