ДУМКИ

Сергій Скрипніков : Динаміка інтернет-трафіку показує міграцію з великих міст в передмістя на час карантину

25-06-2020 16:06

0

comments1284

Сергій Скрипніков

заступник генерального директора «Vodafone Україна»

Карантин багато змінив – як у сфері бізнесу, так і в наших повсякденних звичках, включаючи навички спілкування. Одним з індикаторів цих змін є інтернет-трафік. Особливо мобільний трафік. Цікаво, що карантин збігся з реформою індустрії телекомунікацій – депутати прийняли в першому читанні закон №3014, який теж справить свій вплив на всіх нас. Адже ми всі користуємося інтернетом та телефоном. Як обидва цих тренди оцінюють представники галузі?

Показово, що під час карантину люди не перейшли в режим вихідних, графік активності в інтернеті залишився таким самим, як у звичайні робочі дні. Крім месенджерів і Facebook, збільшився трафік таких ресурсів як онлайн-кінотеатри, ігрові портали, Вікіпедія. Дещо зменшився трафік в Instagram – можна припустити, що увага переключилася на стрічку Facebook. Дата-трафік зберігається в середньому на колишньому рівні, зростання спостерігається в окремих областях, наприклад, у Полтавській, Запорізькій, Одеській, Дніпропетровській, Київській.

В цілому, істотного зростання трафіку не сталося, що передбачувано – масовий перехід на віддалений режим роботи виключив звичний онлайн по дорозі з роботи/на роботу – потокове відео, музика, соціальні мережі. А робоча інтернет-активність переїхала з робочого wifi на домашній.

Негативної динаміки не було за рахунок збільшення спілкування в месенджерах, соціальних мережах – на період карантину Vodafone відключив плату за послугу Online Pass безлімітний доступ до популярних соціальних мереж і месенджерів. Динаміка інтернет-трафіку в межах областей також підтверджує очевидне: спостерігається міграція з великих міст в передмістя – так, наприклад, у Києві інтернет-трафік знизився на 20%, в той самий час в Київській області - збільшився на ті ж 20%.

Що стосується законопроекту №3014, він в цілому позитивний для галузі і є здебільшого результатом імплементації норм Кодексу Електронних комунікацій ЄС, прийнятого в 2018 році в Європі. Основна його задача – забезпечити повноцінне прозоре регулювання і рівні права та можливості для усіх учасників ринку.

Закон передбачає значні зміни в частині регулювання частотного спектра – його можна буде використовувати спільно, продавати, здавати в оренду. Також державі буде значно простіше впроваджувати нові технології, процес управління та використання частот стане більш прозорим і передбачуваним. Законопроект вводить поняття регуляторної звітності, встановлює оновлений порядок державного нагляду, визначення ринків телеком послуг та їх регулювання.

Технологічна нейтральність спростить запуск нових технологій у вже проліцензованих операторами частотах. Операторам не потрібно буде отримувати нові ліцензії для запуску нових стандартів зв'язку, у разі якщо вони передбачені в урядовому плані використання частот. Таким чином, для абонента може бути спрощений доступ до нових технологій і послуг.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!