ДУМКИ

Олександр Кочетков : Україні потрібні оновлена Конституція і один центр виконавчої влади

26-06-2020 10:06

0

Олександр Кочетков

аналітик, політтехнолог, екс-керівник групи іміджу президента в Адміністрація президента України

У неділю, 28 червня, Україна святкуватиме День Конституції. При цьому Основний Закон залишається досить умовним для влади, яка його або ігноруює, або перекроює на свій розсуд. Чому так відбувається, і що потрібно зробити, щоб змінити ситуацію, розповів виданню «Коментарі» аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков

"У 1996 році я працював в адміністрації президента Леоніда Кучми, відповідно, мав відношення до появи нинішньої Конституції. І сьогодні можу констатувати, що Конституція України, з одного боку, виконала свою державообразующую функцію. З іншого – вже безнадійно застаріла і не відповідає ні ситуації в країні, ні викликам, які перед нею постають. Саме тому нинішню Конституцію і не виконують повсюдно.

Нам необхідно зробити так, щоб залишився один центр виконавчої влади, що обирається всенародно. Неважливо, чи це президент, чи прем'єр-міністр. Головне, щоб між ними не було безглуздого дублювання, що знижує ефективність.

Треба чітко розділити функції центру – оборона, безпека, зовнішня політика, охорона здоров'я, освіта, бюджет країни. Все інше треба передати на рівень територіальних громад, місцевої влади. А для цього знадобиться двопалатна Рада з чіткою процедурою як обрання, так і відкликання депутатів.

А що стосується шанобливого ставлення до Основного Закону, то досить засудити кількох топ-чиновників, того ж президента, наприклад, за порушення Конституції (адже це закон прямої дії), і усе відразу почне налагоджуватися.

Напрацювання подібної Конституції вже зроблені українськими філософами, футурологами, політологами. Справа за владою, а громадяни підтримають".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!