ДУМКИ

Євген Колішевський : Чи актуальна проблема утилізації медичних відходів

02-07-2020 08:07

0

Євген Колішевський

виконавчий директор в Громадській екологічної організації "Голос Природи"

Виконавчий директор Громадської екологічної організації "Голос Природи" Євген Колішевський проаналізував для видання "Коментарі" ситуацію з утилізацією медичних відходів, яка актуалізувалася на тлі пандемії коронавирусной інфекції COVID-19

Днями міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Роман Абрамовський заявив, що повинні бути рекомендації для населення, як правильно утилізувати так звані "медичні відходи". За його словами, міжнародний досвід показує, що будь-які адміністративно-регулятивні дії не дадуть результату. "Ми схиляємося до того, що це повинні бути рекомендації населенню, як поводитися з медичними відходами, які виробляються в домогосподарствах. Їх просто потрібно умовно скласти в пакет, міцно зав'язати і з звичайними побутовими відходами покласти в баки-накопичувачі", – розповів Абрамовський.

Ситуацію для нашого видання прокоментував Євген Колішевський, виконавчий директор громадської екологічної організації "Голос Природи", м. Кам'янське:

"У період запровадження карантину, пов'язаного з поширенням вірусу COVID-19, дійсно відзначається зростання кількості відходів, що пов'язано з масовим використанням медичних масок і рукавичок. У той же час, екологічна організація "Голос Природи" вважає, що немає необхідності робити цю проблему актуальною.

По-перше, сміття, яке Міністерство захисту навколишнього середовища та природних ресурсів називає "медичними відходами", мало чим відрізняється від звичайних, повсякденних побутових відходів – таких, як дитячі памперси або жіночі гігієнічні прокладки.

По-друге, такі відходи, як гумові рукавички, досить швидко розкладаються в природному середовищі – і тому не можуть вважатися небезпечним сміттям.

По-третє, у переважній більшості випадків, масками і рукавичками користувалися і продовжують користуватися люди, які не є носіями вірусу COVID-19. Їх індивідуальні засоби захисту та гігієни не можу розглядатися як небезпечні і мати потребу в особливому способі утилізації.

Проблема не в специфічності цих відходів, а в тому, що їх за період карантину стало багато. Саме тому багато екологічних організацій, зокрема такі авторитетні, як GREENPEACE, закликають своїх прихильників використовувати маски і рукавички багаторазового використання. Це дозволяє істотно скоротити кількість сміття.

На думку організації "Голос Природи", Міністерству захисту навколишнього середовища і природних ресурсів та головному санітарному лікарю України варто було б звернути увагу на роботу підприємств металургійної і коксо-хімічної промисловості, які в період карантину стали сильніше забруднювати повітря в населених пунктах. Наприклад, у нас у Кам'янському (колишній Дніпродзержинськ, місто в Дніпропетровській області – ред.) городяни скоро почнуть масово використовувати не медичні маски, а протигази і пилові респіратори".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!