ДУМКИ

Іван Ступак : Анонсований Андрієм Єрмаком законопроект покликаний залякати майбутніх шукачів слави Гео Лероса

02-07-2020 12:07

0

Іван Ступак

експерт з питань національної оборони безпеки

Ідея керівника Офісу президента України Андрія Єрмака щодо законопроекту про відповідальність за публікацію секретних розмов чиновників носить характер страшилки. Таку думку висловив виданню «Коментарі» колишній працівник СБУ і консультант Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки оборони Іван Ступак

"Не можеш вирішити проблему – заборони її. Саме так можна охарактеризувати законодавче новаторство від глави Офісу президента Андрія Єрмака. Нагадаю, що він повідомив про плани підготувати новий закон, згідно з яким публікація таємних розмов чиновників стане злочином.

Фактично, глава ОП намагається кардинально змінити акценти. Виходить, що неважливо, про що говорили чиновники (вони обговорювали продаж посади або країни в цілому), головне, що не можна записувати такі розмови.

В даному конкретному законодавчому новаторстві важливо відзначити три моменти.

1. Ініціатива Андрія Борисовича, спрямована в першу чергу проти народного депутата Гео Лерос, який вже майже три місяці самовіддано і невтомно, як шрапнеллю, закидає вітчизняний інформпростір різноманітним компроматом щодо голови ОП і його брата Дениса.

2. В українському кримінальному законодавстві згенеровано достатня кількість статей, покликаних оберігати приватне життя людей, а також діяльність державних діячів. Однак специфіка нашої країни полягає в тому, що якщо раптом справа стосується вищих чиновників, політиків чи олігархів, то всі ці статті кримінального кодексу моментально втрачають свою магічну силу права.

3. За роки незалежності, накопичилася сотня випадків, коли невідомі здійснювали записи телефонних або інших переговорів за участю найбільш відомих і впливових осіб країни, за які ніхто так і не поніс відповідальність.

Зі свіжих прикладів можна згадати запис наради тоді ще прем'єр-міністра Олексія Гончарука з керівництвом НБУ, в якому він не дуже схвально відгукувався про розумові здібності президента Володимира Зеленського. І хоча протягом наступних двох днів керівники МВС і СБУ майже синхронно надали главі держави інформацію стосовно виконавців і організаторів запису, єдиною реакцією був запізнілий обшук на телеканалі 1+1.

Резюмуючи: анонсований Андрієм Єрмаком законопроект носить характер страшилки і ставить собі за мету залякати майбутніх шукачів слави Гео Лерос. Навіть якщо і уявити, що така ініціатива стане справжнім законом (що дуже малоймовірно), то постає питання: як в суді юридично відокремити банальне спілкування чиновників за кавою від секретної або корупційної розмови, а також від розмови, під час якої йде мова про державну зраду".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!