ДУМКИ

Олена Галкіна : Легітимної Конституції РФ більше немає – є липнева монархія

02-07-2020 17:07

0

comments1530

Олена Галкіна

політолог, доктор історичних наук

Політолог, доктор історичних наук Олена Галкіна оцінила для видання «Коментарі» результати загальноросійського голосування з питань внесення змін в Конституцію РФ

За даними ЦВК РФ, після обробки 100% протоколів, так звані поправки до Конституції РФ (суть яких – "обнуління" термінів правління президента Володимира Путіна) підтримали 77,92% виборців, проти виступили 21,27%. Загальна явка, за останніми даними, склала 65%.

Ось, що думає з цього приводу політолог, доктор історичних наук Олена Галкіна:

"Близько місяця тому я прогнозувала і поточні результати, і те, то все пройде без особливих хвилювань. Так само як і те, що це не має нічого спільного з легітимним демократичним референдумом. Так що не можна на основі цього "голосування" робити якісь висновки про настрої громадян РФ.

Власне, весь цей процес лише посилить нелегітимність режиму, чого він, схоже, не розуміє. Режим хотів зовсім іншої картини, якогось торжества. Але коронавірус змішав усі карти.

Що в підсумку вийшло?

Легітимної Конституції в РФ більше немає.  Зате є, як зазначив один мій колега, - липнева монархія.

Протягом останнього тижня ми бачили, як люди голосували на пеньках, в якихось наметах... Були демонстративно порушені всі правила демократичного проведення референдуму, встановлені Венеціанською комісією. А я нагадаю, що РФ – все ще член Ради Європи, делегація повернута в ПАРЄ.

Вже є негативний висновок Венеціанської комісії щодо однієї з поправок. Чекаємо на інші, особливо щодо процедури їх прийняття. Якщо до самої кампанії: і голосування, і висвітлення в ЗМІ, і адміністрування, і права на висловлення позиції – все було категоричною чином порушено. І порушено демонстративно.

Навіщо це було потрібно? З моєї точки зору – це демонстрація сили.

У застійному Радянському Союзі теж були такі "голосування". І кожне являло собою підтвердження того, що більшовиків цікавить не ваша думка, а ваша покірність. Щоб ви прийшли і віддали свій голос. Це була якась повинність у вигляді клоунади. Щоб люди не думали, що за допомогою виборів можна хоч щось змінити. Так було в СРСР. Так є в нинішній РФ.

Я згадую голосування в ряді країн, у тому числі в Україні, коли люди буквально повставали на виборчих дільницях проти істеблішменту, проти старого політикуму. Такого "неподобства" російській еліті не потрібно. І вона ось цією демонстрацією просто стверджує свою владу.

Ще один важливий психологічний момент. Людей, які взяли участь у такому "голосуванні" (а багатьох примушували до цього), роблять співучасниками несправедливого, нелегітимного події. Їх роблять "замазаними" в даному злочині. І коли в Росії сформується сильна опозиція, люди будуть згадувати і боятися: а раптом мені пригадають, що я теж робив Путіна монархом? А раптом мене люструють через це?

Російські телевізор ще до прийняття поправок твердив, що їх прийме більшість. Весь час апелював до цієї більшості. І зараз буде апелювати ще більше, розповідаючи, що майже 80% населення підтримують запропоновані зміни. І людям буде все важче висловлюватися на користь правди. Говорити на чорне – чорне, а не біле, як твердить більшість.

Так зване всенародне голосування – це ще один етап "нагинання" російського суспільства, етап тиску на підданих, для того, щоб вони проявляли покірність.

Між тим, коли на людину тиснуть з усіх сторін, змушуючи говорити на біле – чорне, вона це розуміє. І розуміє, що це принижує її гідність. І для людини ХХІ століття це досвід, який викликає незрівнянно більше обурення, внутрішній протест, ніж у наших попередників. Тому, як би не представляла російська влада організацію цього "голосування" як власний тріумф, в середньостроковій перспективі це підриває її легітимність. І на рівні населення, і на рівні тих регіональних еліт, які були зайняті в цьому фарсі, забезпечуючи потрібний Кремлю результат.

Нагадаю, що в 1977 році була прийнята нова Конституція СРСР зі статтею 6 про керівну і спрямовуючу роль Компартії. А через 14 років ні Компартії СРСР, ні самого Радянського Союзу вже не було. У нинішньому інформаційному суспільстві не виключено, що процеси будуть відбуватися значно швидше".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!