ДУМКИ

Олеся Яхно : Зеленський, схоже, хоче віддати НБУ під контроль певних груп

03-07-2020 13:07

0

comments1735

Олеся Яхно

політолог, кандидат політичних наук

Верховна Рада сьогодні, 3 липня, збирається проголосувати за відставку голови НБУ Якова Смолія. Яким може бути підсумок голосування та його наслідки, а також – чому Зе-команда пішла «в лобову» атаку на Нацбанк, ризикуючи підтримкою «колективного Заходу», виданню «Коментарі» розповіла політолог, кандидат політичних наук Олеся Яхно

"Судячи з настрою, обговоренню, тону всього, що пов'язане з цією заявою, швидше за все, проголосують за відставку. Вже обговорюються і можливі претенденти на посаду глави НБУ.

Те, як ця тема обговорювалася на телеканалі 1+1, дозволяє зробити висновок, що станеться зміна глави Нацбанку.

Зе-команда пішла на це з низки причин.

Перша – є група, зацікавлена в зміні не тільки голови НБУ, але і його заступників, які асоціюються з командою Гонтарєвої, що домоглася націоналізації ПриватБанку. Це група олігарха Ігоря Коломойського. Вона розуміє, що від позиції НБУ залежить результат зусиль Коломойського, щоб не стільки повернути ПриватБанк, скільки отримати компенсацію від держави. Мабуть, Коломойський зумів переконати Зеленського, що це необхідно зробити.

Друга причина – Зеленський, розуміючи, що економічна ситуація в Україні буде погіршуватися, не знає, яким чином долати негативні економічні наслідки. І хоче зробити НБУ контрольованим і не незалежним, як повинно бути.

Дискусії про вибір між міжнародними фінансовими інституціями та українськими олігархами – давні. І те, як приймалися останні важливі ініціативи (про ринок землі, про банкі), показало розділ у фракції "Слуга народу". Одні були за, інші – проти.

Нагадаю, що Коломойський ще рік тому заявляв: якщо Зеленський хоче бути при владі, йому не треба співпрацювати з МВФ, який нібито висуває непопулярні вимоги. І що в дефолті, мовляв, немає нічого страшного.

Між тим, є свіжий приклад з "Центренерго". Підприємство, куди зайшов менеджмент Коломойського, за два роки з прибуткового стало збитковим. А шахтарі чомусь вимагають грошей під Офісом президента, а не під офісом Коломойського. Тобто, хтось буде заробляти гроші особисто для себе, на шкоду трудящим і держбюджету, а з вимогами прийдуть під ОП.

Дивно, що маючи перед очима такий наочний приклад, Зеленський все одно, схоже, хоче віддати НБУ під контроль певних груп. Після чого Нацбанк перестане бути незалежним, а Україна втратить довіру міжнародних фінансових інституцій.

Я бачу великі ризики в ситуації. І в тому, що під час погіршення економічної ситуації у нас можуть почати необґрунтовано друкувати гроші (від чого ситуація лише погіршиться). І в тому, що Україна в очах міжнародних інституцій постане неблагонадійним партнером, з яким краще не співпрацювати".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!