ДУМКИ

Богдан Петренко : Росія приготувала для української влади батіг і пряник

03-07-2020 15:07

0

comments1665

Богдан Петренко

заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму

У Берліні сьогодні збираються політичні радники лідерів «нормандської четвірки». Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко спрогнозував для видання «Коментарі», чи можливий якийсь прогрес в переговорах по Донбассу

"Для того, щоб змінилась ситуація і домовленості мали "проривний" характер, необхідно, щоб: а) відбулись кардинальні зміни у внутрішній ситуації в країнах-учасниках конфлікту на Донбасі та/або б) змінились інтереси котрогось з учасників збройного конфлікту.

Так, падіння рейтингів обох президентів – Зеленського та Путіна – сьогодні примушує їх до якихось вагомих рішень. Більше того, перший, ймовірно, буде зацікавлений у зустрічі з другим. Бо минулого разу – в грудні-2019 –– вдалось завдяки зустрічі досягнути зростання рейтингу українського глави. Але навряд чи він чи його радники не розуміють, що така зустріч можлива лише шляхом виконання тих частин попередньої угоди, що вигідна росіянам. Зокрема, щодо імплементації в українське законодавство формули Штайнмаєра (про початок дії особливого статусу Донбасу після виборів) та початку обговорення самого особливого статусу (з представниками ОРДЛО). Так, за неофіційною інформацією, Росія вимагатиме, щоб Україна до 6 липня підготувала і надала Тристоронній групі відповідний проект Закону.

Щодо Путіна, то отримавши, після змін до Конституції, визнання власної легітимності до 2036 року, він навряд чи отримав і той рівень довіри, який мав у 2014 році. Але водночас – він має зосередження росіян на внутрішніх питання країни, що завжди було невигідно російській владі. Тому він зацікавлений у продавлюванні міжнародних успіхів, щоб змінити порядок денний для громадської думки в РФ.

Саме тому розігрується і карта зосередження російських військ, і ймовірність наступу з Криму, і військові навчання Кавказ-2020 – як батіг, і зустріч "нормандської четвірки" – як пряник для української влади.

Це говорить про те, що Росія буде тиснути – і є часткова зацікавленість наших правлячих еліт піддатись на цей тиск. Та розуміючи внутрішні настрої – наша влада навряд чи піде на швидкі поступки. Тим більше, в умовах, коли Зеленського насильно витісняють з проросійського електорального поля, втратити ще й патріотичний електорат перед місцевими виборами – буде політично смертельно".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!