ДУМКИ

Олег Гнатюк : Війну між Росією і Україною не можна зупинити резолюціями

06-07-2020 08:07

0

comments1373

Олег Гнатюк

політичний експерт

Політолог Олег Гнатюк висловив виданню «Коментарі» думку, чому не спрацює резолюція Ради безпеки ООН про негайне припинення вогню у всіх збройних конфліктах (включаючи Схід України) та забезпечення гуманітарної паузи в зв'язку з пандемією коронавируса

"Дана резолюція не стане дієвим інструментом для припинення війни на Сході України. Адже, попередньо Росія уже заявила, що для припинення вогню в глобальних конфліктах, у тому числі й на Донбасі, варто в першу чергу скасувати міжнародні санкції проти неї. Крім того, аналізуючи минулий досвід домовленостей міжнародних організацій з Росією, можна із впевненістю зазначити, що остання ігноруватиме подібні резолюції. В той же час знаходитиме чимало причин для продовження військової агресії.

Питання, пов'язані з незаконними діями Росії проти України та її народу, свого часу розглядалися Міжнародним кримінальним судом, Міжнародним Судом ООН, Європейським судом з прав людини та іншими організаціями. Були окремі заклики світових лідерів, звернення до Росії різних міжнародних організацій, однак, це не вирішило питання припинення війни на Донбасі.

Як відомо, з 2014 року Росія є стороною конфлікту на сході України, підтримуючи матеріально і технічно терористичні утворення "ЛДНР". Однак, Кремль заперечує участь РФ у війні на Донбасі, називаючи її "громадянським конфліктом", а отже буде і надалі відкидати всі претензії щодо власних військових маневрів на цих територіях.

Постріли на окупованих територіях з ворожої сторони не припиняються навіть після ухвалення даної резолюції. Тому, очевидно, що одного лише її прийняття буде замало. Необхідний потужний міжнародний тиск та жорстке застосування санкцій провідними світовими державами проти Росії, можливість проведення багатонаціональної миротворчої операції під егідою ООН з чіткою метою припинення російської агресії та відновлення суверенітету та територіальної цілісності України тощо. Українській дипломатії по всьому світу необхідно вести активну інформаційну кампанію щодо припинення війни та виведення Росією власних військ та найманців зі Сходу, проводити активну роз’яснювальну роботу в країні перебування щодо реальної ситуації на окупованих територіях".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!