ДУМКИ

Євгенія Засядько : Чому українські річки і моря почали цвісти раніше звичайного

07-07-2020 13:07

0

comments1010

Євгенія Засядько

керівник відділу клімату і транспорту Центру екологічних ініціатив «Екодія»

Керівник відділу клімату і транспорту Центру екологічних ініціатив «Екодія» Євгенія Засядько розповіла виданню «Коментарі», чому в Україні достроково «зацвіли» водойми

"Дійсно, ми все частіше починаємо спостерігати раннє "цвітіння" води. І в невеликих водоймах, і в річках (той же Дніпро), і в море. Це, звичайно, і спека (підвищена температура повітря), і стоки тих чи інших підприємств, які забруднюють наші річки і моря. І непромислові стоки.

Цвітіння води відбувається за фосфатів, які потрапляють у воду. Вони бувають органічні і хімічні. Останніх багато в різних миючих засобах, які ми використовуємо на своїх кухнях. Рано чи пізно все це потрапляє у водойми. Якщо органічні можуть розчинитися, то хімічні потрібно очищати. Але наші очисні споруди не можуть це зробити. І це призводить до того, що вода, як ми говоримо, "цвіте". Уявляєте, скільки таких стоків у тому ж Києві з населенням близько п'яти мільйонів чоловік? Так що важливо, обираючи миючі засоби, віддавати перевагу тим, що зроблені на органічній основі.

Якщо раніше ми спостерігали цвітіння води десь у серпні, то тепер це відбувається вже на початку липня.

Враховуючи те, що відбувається, купатися стає все більш небезпечно. Адже високі температури і забруднення води призводять до того, що вона за санітарно-мікробіологічними показниками перестає відповідати гігієнічним вимогам. Як, приміром, на одеських пляжах, де нещодавно були взяті проби води".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!